Főoldal / Receptek / Univer Kisokos / Jókai és a bableves

Jókai és a bableves

Jókai 1825 februárjában Észak-Komáromban (Révkomáromban) született, így leghitelesebbnek az a recept tekinthető, ami alapján errefelé főzik ezt a különleges bablevest.

Jóllehet, ma az író rá sem ismerne a róla elnevezett fogásra, bizonyítékul íme egy idézet Draveczky Balázstól. „...Közismert finomsága volt a füstölt malacköröm babba főzve”. Egyszerű, sűrű bablevesként került Jókaiék asztalára. Nem volt benne sem zöldség, sem kolbászkarikák, még csülökdarabkák és csipedett sem. Azokat mind-mind a későbbi, az ízesítés, a javítgatás, a szakácsi fortélyok és gazdagítás leleményezte, és főzeti ma is bele. S ízesítik, díszítik tejföllel, paprikás zsírcseppekkel. Ma már ahány receptkönyv és vendéglátóhely, annyi variációja van. A nagy mesemondó rá sem ismerne, amit ő írásaiban is hol „görögolvasó arany- vagy angyalbakkanccsal”, meseszép költői névvel emleget. Mert mint mondta, olyan nagyszemű bab kell hozzá, mint a görög szerzetesek rózsafüzérje, és az omlós füstölt malacköröm színe arany, formára meg mint az angyalok lábbelije…”
Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató Felhasználási feltételek ©2019 Univer Product Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/