Főoldal / Receptek / Univer Kisokos / Így készül a tortilla

Így készül a tortilla

Mexikóban a kukorica héjában lévő, a szervezet számára emészthetetlen cellulóz elbontására egy kevés oltott meszet adnak a kukoricához, majd így őrlik meg. Ebből a kezelt lisztből sütik azután a tortillát. Azonban ez a liszt nálunk nem beszerezhető (fanatikusok az interneten megrendelhetik, és a hagyományos kukoricaliszttel nem helyettesíthető! Még szerencse, hogy a mexikóiak búzalisztből is sütnek tortillát, amit gond nélkül elkészíthetünk mi is itthon.

30 darabhoz a következőkre van szükség:
1 kg finomliszt,
1 csapott kiskanál sütőpor,
15 dkg vaj vagy sütőmargarin,
1 mokkáskanál só,
kb. 5 dl langyos víz

A lisztet egy nagy tálban a sütőporral összeforgatjuk, majd elmorzsoljuk a margarinnal. A sót a meleg vízben föloldjuk, nagy részét az előzőekhez adjuk és félkemény tésztát gyúrunk belőle. Nagyon kell vigyázni, nehogy ellágyuljon a massza a sok víztől, ezért a maradékot csak apránként adjuk hozzá. Amikor kész, letakarjuk, 15 percig pihentetjük. Ezután 30 darab, nagyjából mandarin nagyságú darabra szaggatjuk, egyenként meggömbölygetjük, majd gyúrólapon kb. 15-16 centi átmérőjű, 1,5 milliméter vastagságú kerek lapokká nyújtjuk.

A tészta formálásának másik módja, hogy a tésztagombócokat a tortillaprés közepére tesszük, összenyomjuk és már kész is. Ha nem sütjük meg egyszerre az összeset, akkor a tésztacipókat folpackba csomagolva a hűtőbe tehetjük.

A tűzhely forró lapján vagy teflonserpenyőben, nagy lángon, Külön zsiradék nélkül oldalanként nem egészen 1 perc alatt megsütjük. Fontos, ügyeljünk arra, hogy véletlen se égjen meg. Tiszta vászonkendőbe csomagolva tartjuk melegen, míg az összes el nem készül.

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató Felhasználási feltételek ©2019 Univer Product Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/