Főoldal / Receptek / Univer Kisokos / Chili - az édestől a méregerősig

Chili - az édestől a méregerősig

A paprikát a világ legtöbb táján termesztik. Vadon élő fajtái eredetileg Peruból, illetve Dél- és Közép-Amerikából származtathatók, de az azték, olmék és tolték kultúrákban is megjelent már. Európába – mint oly sok minden abban az időben – 1493-ban került, és villámsebes karriert futott be.

A világ más-más pontján saját elnevezést kapott, így pepper, piper, chili, chile, chiltepin, pimiento, paprika néven is ismerhetjük. A szakirodalom a magyar fűszerpaprikát – ránk nézve megtisztelő módon – paprikának nevezi. A mi paprika elnevezésünk a régies – és szintén magyar – paparkából ered, ami viszont a bolgár piperkából kapta a nevét. Innen már csak egy lépés a latin piper illetve pepper szó, a kör tehát bezárult.

Chili con carne-t (csilikonkárnét) kérve már nem ennyire egyértelmű a helyzet, még a megrögzött csilihívők között sem. Van, akik szerint a bab igenis hozzátartozik az ételhez, és van, aki szerint ez az eretnekséggel egyenlő. A chili con carne kifejezés ugyanis paprikás húst jelent, azaz még utalás sem történik az étel babos jellegére. Amerikában több olyan csilifőző versenyt rendeznek, ahol kizáró ok a bab használata. Tehát azt a fajta csilit, mely hazánkban oly népszerű, nem igazán készítik Mexikóban.

Az első csilireceptet – egy indián legenda szerint – a spanyol Mary nővér jegyezte le 1618-ban. Ez az első írásos forrás az ételről, amely kimondottan a szegények eledele volt akkoriban, és nem tartalmazott babot. Mások szerint az első igazi – és a hívők szerint mindmáig leghíresebb – csilit Dave Chasen készítette 1936-tól, híres hollywoodi éttermében, ahol Roosevelttől Liz Taylorig sokan megfordultak itt e különleges fogás kedvéért.
Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató Felhasználási feltételek ©2019 Univer Product Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/