Főoldal / Receptek / Univer Kisokos / A turbózott öreglebbencs

A turbózott öreglebbencs

Az öhön hasonlóan készül, mint az öreglebbencs. Annyi a különbség, hogy kolbászhúsnak befűszerezett darált hús is kerül bele. Az alapreceptre számítva kb. 80 deka zsírosabb darált sertéshúst 1 kiskanál sóval, 1 kiskanál pirospaprikával, fél kiskanál őrölt fekete borssal és 1 gerezd zúzott fokhagymával alaposan összedolgozunk. Amikor a tészta a szalonna kiolvasztott zsírjában félig megpirult, nem csak a finomra vágott hagymát, hanem a darált húst is hozzáadjuk, és együtt pirítjuk tovább. A krumplit ezúttal nem kockákra, hanem vékony karikákra vágjuk, a húsos tésztához adjuk, és ezután öntjük föl a vízzel. Amint forr, a tüzet mérsékeljük alatta. Az ételt kevergetve addig főzzük, míg a benne lévők megpuhulnak, leve pedig elfő. Innentől kezdve ugyanúgy rázogatva-forgatva pirítjuk, mint az öreglebbencset. Akkor jó, ha a főzés végére a zsíros darált hús a krumpli segítségével jól a tésztához tapad, és azzal együtt forog a bográcsban.

A galabugyri valamivel több vízzel készül mint az öreglebbencs, és nem is kell összeállnia egy nagy „labdává”, tehát maradhat egy kicsit leveses. Az alaprecepthez 8 tojást (személyenként egyet) egy kis tálban fölverünk, a szinte teljesen kész lebbencshez öntjük és keverve-rázogatva addig sütjük, míg a tojás megkocsonyásodik benne.

A túrós öreglebbencs úgy készül, hogy amikor az öreglebbencs elfőtte a levét, az alaprecept szerinti mennyiséghez 50 deka tehén- vagy juhtúrót is rámorzsolunk, és jól átforgatjuk, kissé megpirítjuk vele. Nyögvenyelőnek is nevezik ezt az étket.
Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató Felhasználási feltételek ©2019 Univer Product Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/