Főoldal / Receptek / Süss-főzz a szabadban! / „Sertésjava”-pörkölt

„Sertésjava”-pörkölt

Hozzávalók 10 főre:

2 húsos sertésköröm,
1 nagy, kicsontozott bőrös sertéscsülök,
1,2 kg sertésoldalas,
10 dkg zsír vagy kb. 1 dl olaj,
3 nagyobb vöröshagyma,
2 púpozott evőkanál jóféle pirospaprika,
só,
4-5 gerezd fokhagyma vagy 2 kiskanál Univer fokhagymakrém,
fél kiskanál őrölt köménymag,
1 kiskanál Univer Erős Pista vagy csípős Piros Arany,
2 evőkanál Univer Édes Anna vagy csemege Piros Arany

Elkészítés:

A köröm előkészítése extra gondosságot igényel. Ha van rá módunk, az otthoni gáztűzhely lapján perzseljük meg, és kapargassuk szép fehérre. Így eltávolítható róla minden apró szőr és kosz – utóbbit különösen az ujjai között érdemes szemrevételezni. Ezután bárddal nagyon óvatosan, lapjában félbecsapjuk majd minden felet 3-3 részre darabolunk. Nagyon alaposan megmossuk, hogy ne maradjon benne csontszilánk. Ez a művelet gyakorlatot és persze erős bárdot igényel, ezért ha tehetjük, még a hentesnél vágassuk össze.

Egy bográcsot a zsírral kikenünk, de az is jó, ha az olajat beleöntjük. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a bográcsba szórjuk, a körmöt belerakjuk (ez alól csak akkor van kivétel, ha a másik módon, előfőzve készítettük elő a körmöt, mert akkor később, a félpuha húsokhoz kell adni). Közepesen erős tűz fölé állítjuk a bográcsot, és forgatva, a bográcsot rázogatva 10-15 percig pirítjuk.

Amikor a hús körös-körül kifehéredett, aláöntünk egy pohár (kb. 4 deci) vizet, és lefödve, kb. fél órán át pároljuk. Erre azért van szükség, mert a pörkölt „alkatrészei” közül a köröm puhul a leglassabban, a cél pedig az, hogy a főzés végén minden egyszerre legyen vajpuha.

A csülköt kicsontozzuk – a csont azonnal mehet a körömhöz, majd húsát 2,5 centis kockákra vágjuk. Az oldalast a csontok mentén földaraboljuk, pontosabban az
lenne a legjobb, ha először hosszában vágnánk ketté, majd minden második csont után vágnánk fel (erre vásárláskor a hentest is megkérhetjük). A körömről levesszük a fedőt, s hagyjuk, hogy a még rajta lévő vizet elfője – azaz zsírjára sütjük. Ekkor hozzáadjuk a csülköt és az oldalast, hogy együtt piríthassuk tovább, míg ezek a húsok is kifehérednek. A pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. 1 evőkanál sót szórunk bele, majd a zúzott fokhagymával vagy a fokhagymakrémmel, az őrölt köménymaggal, az Erős Pistával és az Édes Annával fűszerezzük. Lefödve, közepesen erős tűz fölött 1,5-2 óra alatt puhára pároljuk, közben többször megkeverjük, elfövő levét pótoljuk. A végén utánafűszerezzük és egy kevés fehérborral is ízesíthetjük.

Univer jó tanács:

A pörkölt ízét a következő Univer termékekkel is megbolondíthatjuk: csemege vagy csípős gulyáskrém, pörköltízesítő, fokhagymakrém; és ha tovább szeretnénk kísérletezni a fűszerekkel, tegyünk bele 1-2 babérlevelet, egy kevés őrölt fekete borsot, 1 kiskanálnyi majoránnát, fél kiskanál borsikafüvet és néhány szem szegfűborsot.

Elkészítési idő: 3,5 óra
Egy adag: 590 kcal
Könnyű elkészíteni.
Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató Felhasználási feltételek ©2019 Univer Product Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/