Főoldal / Receptek / Süss-főzz a szabadban! / Megahamburger, avagy „eddlemagad” szendvics

Megahamburger, avagy „eddlemagad” szendvics

Hozzávalók 6 főre:

1,2 kg marhahús (lehet a soványabb hátszín, a közepesen zsíros comb vagy a zsírosabb rostélyos illetve lapocka is),
15-30 dkg zsiradék (zsírszalonna, bőr nélküli kacsa- vagy libaháj, a legvégső esetben marhafaggyú),
Worcester-szósz

az öntethez:

2 dl Univer majonéz,
2 kisebb ecetes uborka,
fél csokor kapor,
2 evőkanál Univer ketchup,
só,
őrölt fekete bors

a tálaláshoz:

1 fej saláta (lollo rosso is lehet),
4-5 paradicsom,
fél kígyóuborka,
1 nagy lilahagyma,
1 fehérhagyma,
Univer ketchup,
Univer mustár,
6 szelet lapkasajt,
6 nagy (12 centi átmérőjű) hamburgerbuci

Elkészítés:

A marhahúst kisebb darabokra vágjuk, majd a zsiradékkal együtt ledaráljuk. Úgy kalkuláljunk, hogy a soványabb marhahúshoz több, a zsírosabbhoz kevesebb zsiradék kell. Nagyjából akkor jó, ha 5:1 a hús és zsiradék aránya. Nedves kézzel a masszából 6, egyenként kb. tenyérnyi, kisujjnyi vastagságú, 22-25 dekás húspogácsát formálunk, tálcára rakjuk és letakarva betesszük a hűtőszekrénybe. Nem történt tévedés, ebbe a változatba se só, se semmiféle fűszer nem kerül!

Amíg a hús a sütésre vár, előkészülünk minden mással. Az öntethez a majonézt a lecsöpögtetett, majd lereszelt ecetes uborkával, a finomra vágott kaporral és a ketchuppal összekeverjük. A zöldféléket megmossuk, megtisztítjuk. A salátát leveleire szedjük, a nagyobbakat félbetépjük. A paradicsomokat, miután szárukat kimetszettük, karikákra vágjuk, ahogyan a kígyóuborkát és a kétféle hagymát is. Utóbbiakat gyűrűire szedjük.

Amikor a rostély kellően forró, és a faszén csak parázslik alatta, a húspogácsákat rárakjuk. Nagyjából 3 percig sütjük. Ezután megfordítjuk, egy kevés worcesterrel meglocsoljuk és mindegyikre 1-1 szelet lapkasajtot fektetünk. Az a 3 perc, amíg az alsó fele is megsül a húsnak, pontosan elég arra, hogy a sajt a tetejére olvadjon. Közben a félbevágott bucik alját is rárakjuk a rostélyra (vágott felükkel lefelé), és enyhén megpirítjuk.

Amikor készek, egy hőálló tálcára átemeljük, és következhet a szendvics összeállítása. A megpirított alsó részekre egy kevés ízesített majonézt locsolunk, amire salátalevél kerül. Következik a húspogácsa úgy, hogy sajtos része legyen fölfelé. Egy kevés mustárral és ketchuppal meglocsoljuk, majd megrakjuk paradicsom-, uborka- és hagymakarikákkal. Egy kevés fűszeres majonézt locsolunk rá, végül tetejükre rakjuk az időközben vágott oldalukon megpirított kalapokat (a bucik tetejét) is.

Ha akarjuk, így egészben fél percre viszarakhatjuk a grillre, de vigyázzunk, meg ne égjen az alja! Ember legyen a talpán, aki bekebelez egy egészet anélkül, hogy leenné vagy lecsöpögtetné magát – innen a neve.

Elkészítési idő: bő 1 óra
Egy adag (egy darab): kb. 1000 kcal
Könnyű elkészíteni.
Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató Felhasználási feltételek ©2019 Univer Product Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/