Főoldal / Receptek / Süss-főzz a szabadban! / Johnny barbecue-csirkéje (Johnny‘s BBQ chicken)

Johnny barbecue-csirkéje (Johnny‘s BBQ chicken)

Hozzávalók 4 főre:

4 szép, egész csirkemell (kb. 1,2 kg)
só,
2-3 evőkanál olaj

a barbecue-mártáshoz:

2 vöröshagyma,
5-6 gerezd fokhagyma,
5-6 evőkanál olaj (olívaolaj is lehet),
5 dl füstölt lé (füstölt hús főzőleve),
5 dl 100%-os paradicsomlé,
3 evőkanál barna cukor,
3 evőkanál Univer mustár,
2 dl Univer ketchup,
1 evőkanál tabascomártás vagy Univer Erős Pista,
1 mokáskanál őrölt fekete bors,
3 rúd szárzeller vagy 3 ág honi zellerzöld,
1 mokkáskanál Cayenne bors vagy csípős pirospaprika,
1 mokkáskanál kakukkfű,
1 mokkáskanál origano,
3-4 babérlevél,
1-2 túlérett paradicsom (ez el is maradhat),
1 evőkanál Worcester-mártás,
1 narancs,
1 citrom,
1 dl méz

Elkészítés:

Ehhez a fogáshoz először a barbecue-mártást kell megfőzni, amit akár hetekkel előre, például egy borús napon is megtehetünk, ugyanis akár hűtőben, akár mélyhűtőben sokáig tárolható. Aki nem akar bíbelődni ezzel jó ha tudja, kapható Univer Barbecue-szósz is.

Ehhez a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és egy lábasban, az olajon megfuttatjuk. A füstölt levet és a paradicsomlevet ráöntjük, nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángra állítjuk. A barna cukrot (eredetileg 2 deci melaszt, de akkor később a méz nem kell bele!), a mustárt, a ketchupot, a tabascót vagy Erős Pistát, a borsot, a megtisztított és fölaprított zellerszárat, a Cayenne borsot vagy a csípős pirospaprikát, a kakukkfüvet, az oreganót, a babérlevelet, a fölcikkezettt paradicsomot és a Worcestert hozzáadjuk. Kis lángon forraljuk, a jól megmosott narancs és citrom héjából egy keveset belereszelünk, majd belefacsarjuk a levüket is. Jó 1 órán át főzzük, de nagyjából fél óra elteltével álljunk mellé és kevergessük, mert ekkor már kezd sűrűsödni, és könnyen odatapadhat a lábas aljára. A végére nagyjából a felére beforr. Ekkor egy kicsit hűlni hagyjuk, majd merülőmixerrel zöldségestől, fűszerestől simára keverjük. Végül a mézzel, esetleg egy kevés fehérborecettel ízesítjük és ha kell, egy kicsit meg is sózzuk. Fertőtlenített üvegekbe töltve hűtőszekrényben több hónapig eltartható, mélyhűtőben pedig egy évig is eláll, de felhasználás előtt minden esetben ki kell forralni. Ehhez a recepthez ennek a mennyiségnek kb. a fele, nagyjából 0,5 liternyi bőven elég.

Sütéskor a csirkemellet belülről csontozzuk ki, mégpedig úgy, hogy egyben maradjon. Bőrét lehúzzuk, de az sem baj, ha marad belőle valamennyi a húson, hisz így csak szaftosabb.

Amikor a rostély kellően forró és a faszén gyengén parázslik alatta, az olajjal megkent, enyhén megsózott csirkemelleket kiterítve ráfektetjük. Kb. 3 percig sütjük, majd megfordítjuk, újabb kb. 3 percig sütjük. Ekkor a barbecue-mártással megkenjük – még jobb, ha a mártásba forgatjuk a húsokat, egy kicsit lecsöpögtetjük, és oldalanként további 1-1,5 percig sütjük. Sok salátával tálaljuk és mindenképpen melegítsük meg hozzá – akár egy kis lábasban a rostélyon – a maradék barbecue-mártást is.

Elkészítési idő: kb. 2 óra
Egy adag (a fele szósszal számolva): kb. 620 kcal
Könnyű elkészíteni.




Adatvédelmi nyilatkozat Felhasználási feltételek ©2015 Univer Product Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/