Főoldal / Receptek / Süss-főzz a szabadban! / Hargitai sertésborda

Hargitai sertésborda

Hozzávalók 4 főre:

40 dkg kicsontozott sertéskaraj,
só,
6 evőkanál olaj,
1 közepes vöröshagyma,
35 dkg darált sertéshús,
fél mokkáskanál őrölt fekete bors,
2 gerezd fokhagyma,
1 kiskanál különleges pirospaprika,
1 csapott kiskanál majoránna,
1 pár debreceni kolbász (18 dkg),
4 jókora savanyúkáposzta-levél,
5 dkg füstölt szalonna,
1-1,2 kg savanyú káposzta,
1 liter szűrt húsleves (leveskockából is készülhet),
1 nagy csokor kapor,
2 dl tejföl,
1 púpozott evőkanál finomliszt

Elkészítés:

A karajt 4 egyforma szeletre vágjuk, kissé kiverjük, besózzuk. A bográcsot a közepesnél erősebb tűz fölé állítjuk, a fele olajat beleöntjük, és a húst oldalanként 1-2 perc alatt elősütjük benne. Lecsöpögtetve félrerakjuk.

A hagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk, felét a visszamaradó olajban megfuttatjuk. A darált húst hozzáadjuk, sóval, borssal ízesítjük, a zúzott fokhagymával, a fele pirospaprikával meg a majoránnával fűszerezzük, és 4-5 perc alatt megpirítjuk. Végül belekeverjük a karikákra szelt debrecenit is. A tűzről leemeljük.

A savanyúkáposzta-levelek vastag erét kivágjuk – az is jó megoldás, ha csak a nagyon vastag részét vágjuk ki vagy vékonyítjuk el, a többit pedig egy húsklopfolóval megdolgozzuk, mert akkor finom, puhára megfő – és mindegyikre 1-1 elősütött bordát rakunk. A darált húsos tölteléket ráhalmozzuk, a töltött káposztához hasonlóan betekerjük, majd zsineggel átkötjük, nehogy főzés közben kinyíljon.

A bográcsot kitörölgetjük és visszatesszük a tűz fölé. A maradék olajat beleöntjük és a kis kockákra vágott szalonnát kiolvasztjuk rajta. A félretett hagymát beleszórjuk, kevergetve megfuttatjuk. A maradék pirospaprikával meghintjük, a néhány vágással fölaprított (esetleg kimosott) aprókáposztát is beleforgatjuk. A levessel fölöntjük, ha kell, utánasózzuk, a fölaprított kapor felével meghintjük. A töltelékeket ráfektetjük és lefödve, a tüzet mérsékelve (följebb emelve a bográcsot), a bográcsot a fülénél meg-megrázogatva kb. 1 óra alatt puhára pároljuk. Ezután a töltelékeket kiemeljük, a zsineget lebontjuk róluk és a káposztát a tejföllel meg 1 deci vízzel összekevert liszttel sűrítjük. Végül a maradék kaporral megszórjuk, s a húsos batyukat visszarakva, tejföllel meglocsolva kínáljuk.

Univer jó tanács:
A káposzta ízét a következő Univer termékekkel is megbolondíthatjuk: csemege és csípős Piros Arany, Édes Anna, Erős Pista.

Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag: 851 kcal
Könnyű elkészíteni.




Adatvédelmi nyilatkozat Felhasználási feltételek ©2015 Univer Product Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/