Csirkegulyás

Hozzávalók 8 főre:
8-8 közepes nagyságú csirkecomb és -szárny,
3-4 közepes vöröshagyma,
7-8 evőkanál olaj vagy 10 dkg zsír,
2 evőkanál jóféle pirospaprika,
2-2 paprika és paradicsom,
só,
4-5 gerezd fokhagyma vagy 2 csapott kiskanál Univer fokhagymakrém,
1 kiskanál őrölt köménymag,
8 közepes burgonya,
4 nagyobb sárgarépa,
2 petrezselyemgyökér,
1 kiskanál Univer Erős Pista vagy csípős Piros Arany

a csipetkéhez:

10 dkg finomliszt,
1 tojás

a tetejére: fél csokor petrezselyem

Elkészítés:

A combok bőrét lefejtjük, majd mind a combokat, mind a szárnyakat megmossuk és a forgóknál kettévágjuk. A hagymát megtisztítjuk, nagyon finomra aprítjuk, majd egy bográcsban, közepesen erős tűz fölött, az olajban üvegesre pirítjuk.

A csirkehúst hozzáadjuk, keverve-rázogatva fehéredésig sütjük. A pirospaprikával meghintjük, jól elkeverjük, majd 4-5 deci vizet öntünk rá, nehogy a paprika megégjen. Az apróra vágott paprikával és paradicsommal ízesítjük, megsózzuk – kezdésképpen 1 csapott evőkanálnyival kezdjünk –, a zúzott fokhagymával vagy a fokhagymakrémmel és a köménymaggal fűszerezzük. Lefödve, kis láng fölött kb. 35 perc alatt félpuhára pároljuk.

Ez bőven elegendő idő arra, hogy a burgonyát a sárgarépával és a petrezselyemgyökérrel együtt megtisztítsuk. Az előbbit 2,5 centis kockákra, az utóbbiakat karikákra vágjuk és a húshoz adjuk. Kb. 3 liter vízzel fölöntjük, utánasózzuk (újabb 1 csapott evő-kanálnyi biztosan kell bele), az Erős Pistával „tüzesítjük”.

Erős láng fölött fölforraljuk, majd lefödve, a tüzet mérsékelve alatta (feljebb emelve a bográcsot) kb. 35 perc alatt puhára főzzük. Közben a tojásból annyi liszttel, amennyit fölvesz, csipetkét készítünk. A majdnem kész levesbe rakjuk, kb. 10 percig főzzük. Tálaláskor a tetejét fölaprított petrezselyemmel hintjük meg.

Univer jó tanács:

Egy egész csirkéből is készíthetjük, amit 8 részre vágunk. A zöldségekkel együtt 1-2 evőkanál sűrített paradicsommal is ízesíthetjük.
A gulyás ízét a következő Univer termékekkel is megbolondíthatjuk: csemege vagy csípős gulyáskrém, csemege Piros Arany, Édes Anna, pörköltízesítő, vöröshagymakrém.

Elkészítési idő: kb. 2 óra
Egy adag: 620 kcal
Könnyű elkészíteni.




Adatvédelmi nyilatkozat Felhasználási feltételek ©2015 Univer Product Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/