Főoldal / Receptek / Süss-főzz a szabadban! / Bográcsos marhalábszár

Bográcsos marhalábszár

Hozzávalók 6 főre:

30 dkg húsos szalonna (lehet helyette 7-8 evőkanál olaj vagy 8-10 deka zsír is),
2 nagyobb vöröshagyma,
1,5 kg kicsontozott marhalábszár,
4 gerezd fokhagyma vagy 1 púpozott kiskanál Univer fokhagymakrém
fél kiskanál köménymag,
1,5 evőkanál jóféle pirospaprika,
só,
2-2 közepes zöldpaprika (édes, nem csípős) és paradicsom (helyettük lehet 4 evőkanál házi lecsó is),
1 kiskanál Univer csípős Piros Arany vagy Erős Pista

Elkészítés:

A szalonnát közepes kockákra vágjuk, s zsírját a közepesen erős tűz fölé állított bográcsban kisütjük. A tűzről leemeljük, a pörcöt szűrőkanállal kiemeljük belőle. Ez ropogós héjú puha bélű kenyérrel, paprikával, paradicsommal, lilahagymával addig is csillapítja éhségünket, míg a pörkölt elkészül.

A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és a szalonnából kiolvasztott zsíron, közepesen erős tűz fölött megfonnyasztjuk. Ha úgy látjuk, hogy a szalonna zsírja nem elég, egy kevés olajat vagy zsírt is adhatunk hozzá.

A lábszárat 2,5-3 centis kockákra vágjuk, a hagymára dobjuk, és csak úgy magában, egyelőre minden ízesítő nélkül, keverve vagy a bográcsot a fülénél rázogatva, 10-15 perc alatt fehéredésig pirítjuk.

A fokhagymát a köménymaggal együtt finomra vágjuk (ha fokhagymakrémet használunk, akkor külön vágjuk össze a köményt), és a húshoz adjuk a pirospaprikával együtt. Éppen csak összekeverjük, majd azonnal ráöntünk kb. 2 deci vizet, nehogy a paprika megégjen. Megsózzuk, kezdjünk 1 csapott evőkanálnyival, majd az apróra vágott paprikával és paradicsommal ízesítjük (ha lecsóval főzzük, azt is fel kell aprítani). Piros Arannyal megadjuk az erejét, lefödjük, és nem túl erős tűzön (a bográcsot feljebb emelve) a húst 1,5-2 óra alatt vajpuhára pároljuk. Közben néha megkeverjük, ha kell egy kevés vizet is öntünk alá. Puha kenyérrel, sós burgonyával, savanyúsággal (főként kovászos uborkával) és jóféle vörösborral kínálhatjuk.

Univer jó tanács:

Marhapörköltet a legjobb lábszárból főzni, de nagyobb mennyiség esetén, a hússal együtt belekerülhet az állat előfőzött és csíkokra vágott pacalja, kockákra vágott szíve, nyaki része, nyelve és a főzés vége előtt kb. 20 perccel a mája is. Ha cikkekre vágott gombával is gazdagítjuk, az is 15-20 perccel elkészülte előtt kerüljön bele. 

A marhapörköltet „divatos” vörösborral is ízesíteni. A fenti mennyiséghez kb. 1 decinyit tehetünk, amit kb. 10 perccel azelőtt öntsünk bele, hogy a hús teljesen megpuhul. Többet semmiképp ne adjunk hozzá, mert elrontja az étel ízét!

A pörkölt ízét a következő Univer termékekkel is megbolondíthatjuk: csemege Piros Arany, csemege vagy csípős gulyáskrém, Édes Anna, pörköltízesítő, vöröshagymakrém.

Elkészítési idő: kb. 3 óra
Egy adag (pörc és köret nélkül): 745 kcal
Könnyű elkészíteni.




Adatvédelmi nyilatkozat Felhasználási feltételek ©2015 Univer Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/