Bográcsgulyás

Hozzávalók 8 főre:

1,5 kg kicsontozott marhalábszár,
2 nagy vöröshagyma,
6-7 evőkanál olaj vagy 8-10 deka zsír,
4 gerezd fokhagyma vagy 1 púpozott kiskanál Univer fokhagymakrém,
fél kiskanál köménymag,
1,5-2 evőkanál jóféle pirospaprika,
só,
2-2 közepes zöldpaprika (édes, nem csípős) és paradicsom (helyettük lehet 4 evőkanál házi lecsó is),
1 kiskanál Univer csípős Piros Arany vagy Erős Pista,
4-5 sárgarépa,
2-3 petrezselyem-gyökér,
2-2,2 kg burgonya

a csipetkéhez:

10 dkg finomliszt,
1 tojás

Elkészítés:

A lábszárat valamivel kisebb – kb. 2 centis – kockákra vágjuk, mintha pörköltet készítenénk. A hagymát megtisztítjuk, és egy bográcsban, az olajon vagy zsíron, közepesen erős tűz fölött megfonnyasztjuk. A húst rádobjuk, és csak úgy magában, egyelőre minden ízesítő nélkül, keverve vagy a bog-rácsot a fülénél rázogatva, 10-15 perc alatt fehéredésig pirítjuk.

A fokhagymát a köménymaggal együtt finomra vágjuk (ha fokhagymakrémet használunk, akkor külön vágjuk össze a köményt), és a húshoz adjuk a pirospaprikával együtt. Éppen csak összekeverjük, majd azonnal ráöntünk kb. 2 deci vizet, nehogy a paprika megégjen. Megsózzuk – kezdjünk 1 csapott evőkanálnyival –, majd az apróra vágott paprikával és paradicsommal ízesítjük (ha lecsóval főzzük, azt is fel kell aprítani). Piros Arannyal megadjuk az erejét, lefödjük, és nem túl erős tűz fölött (a bográcsot feljebb emelve) a húst kb. 1,5 óra alatt majdnem teljesen puhára pároljuk. Közben néha megkeverjük, ha kell, egy kevés vizet is öntünk alá. Ilyenkor elegendő idő van arra is, hogy elkészítsük a csipetkét.

A zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát és a gyökeret karikákra vágjuk, a húshoz adjuk, és addig pároljuk vele, amíg a burgonyát kényelmesen megtisztítjuk, és kb. 2,5 centis kockákra vágjuk. A hús-hoz adjuk, annyi vizet öntünk rá (ez nagyjából 3,5 liter), amennyi levest szeretnénk, fölforraljuk. Ekkor 1-2 negyedekbe vágott zöldpaprikát és paradicsomot is tehetünk bele, ha éppenséggel bőviben vagyunk. Lefödve további kb. 30 percig főzzük úgy, hogy 15 perc elteltével bele-rakjuk a csipetkét is. Végül megkóstoljuk, utánasózzuk, fűszerezzük.

Univer jó tanács:

A gulyás ízét a következő Univer termékekkel is megbolondíthatjuk: csemege vagy csípős gulyáskrém, csemege Piros Arany, Édes Anna, pörköltízesítő, vöröshagymakrém.

Elkészítési idő: kb. 3 óra
Egy adag: 734 kcal
Könnyű elkészíteni.




Adatvédelmi nyilatkozat Felhasználási feltételek ©2015 Univer Product Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/