Főoldal / Receptek / Süss-főzz a szabadban! / Bigosz (lengyel húsos káposzta)

Bigosz (lengyel húsos káposzta)

Hozzávalók 10 főre:

maréknyi szárított erdei gomba (ha van friss, akkor kétmaréknyi, mégpedig eredetileg rókagomba),
1-2 vöröshagyma vagy 1-2 evőkanál Univer vöröshagymakrém,
5 dkg szalonna,
8 dkg zsír (6-7 evőkanál olaj),
1,5 kg savanyú káposzta,
só,
1 kg vegyes vörös hús (marha és szarvas, elsősorban olyan húsrészek, amik a pörkölthöz is jók, például lapocka vagy lábszár),
2 kiskanál borókabogyó,
1 kiskanál szegfűbors,
2 babérlevél,
fél kiskanál őrölt fekete bors,
1,5 kg fejes káposzta,
50 dkg főtt füstölt hús vagy kolbász,
25 dkg kolozsvári szalonna,
25 dkg csiperkegomba,
maréknyi magozott aszalt szilva,
1 pohár vörösbor,
1 evőkanál Kecskeméti sűrített paradicsom

Elkészítés:

A szárított erdei gombát langyos vízbe áztatjuk. (Ha van szerencsénk frisset használni, akkor azt csak tegyük félre, később kerül felhasználásra.) Egy bográcsot közepesen erős tűz fölé állítunk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd a felkockázott szalonnával és a fele zsírral együtt a bográcsba tesszük. Kevergetve addig pirítjuk, míg a szalonna zsírja kiolvad, a hagyma pedig üvegesre sül. Ha vöröshagymakrémet használunk, azt elég hozzákeverni a kisült szalonnához. A hideg vízben átöblített (ez csak akkor kell, ha túl savanyú a káposzta) és kifacsart savanyú káposztát hozzáadjuk, enyhén megsózzuk. A lángot mérsékeljük alatta (feljebb emeljük a bográcsot), és lefödve kb. 45 percig pároljuk. Közben többször megkeverjük, és ha kell, egy kevés vizet is öntünk alá, nehogy leégjen.

Közben a kétféle húst ugyanúgy kockákra vágjuk, ahogy nálunk a pörkölthöz szokás, majd egy másik bográcsban, a maradék zsiradékon megpirítjuk. (Ha csak egyetlen bográcsunk van, akkor a káposztát áttesszük egy edénybe, a bográcsot pedig kitörölgetve visszarakjuk a tűz fölé. Az is jó megoldás, ha előre gondolkodunk, és előző este megpároljuk a káposztát, így ezzel már nem kell bíbelődni.) A borókával, a szegfűborssal, a babérral és a borssal fűszerezzük, lefödve 45-50 perc alatt félpuhára pároljuk, közben ha kell, egy kevés vizet is öntünk alá.

A beáztatott gombát lecsöpögtetjük, fölszeleteljük, levével együtt ugyancsak a húshoz adjuk, ahogyan a legyalult fejes káposztát is. Belerakjuk a füstölt húst, egy
kicsit megsózzuk (vigyázva, hisz a füstölt hús is sós), és kb. 15 percig lefödve pároljuk.

Ekkor kerül bele a kockákra vágott kolozsvári szalonna és az aszalt szilva (pontosabban, ha nagyon puha fajta, akkor később tesszük bele, nehogy szétfőjön), illetve a cikkekre szelt csiperkegomba is. Ha erdei gombából is frisset használunk, azt is most tegyük bele. Kb. 25 percnyi puhítás után a savanyú káposztával összeöntjük, a borral ízesítjük, annyi vizet öntünk rá, amennyi épp ellepi, és lefödve kb. 1 óra alatt az egészet puhára főzzük. Ha puha fajta aszalt szilvánk van, akkor azt 15 perccel azelőtt tesszük bele, hogy az étel elkészülne. Végül a sűrített paradicsommal ízesítjük, utánafűszerezzük. Akkor jó, ha állaga a mi székelykáposztánkéhoz hasonlatos.

Univer jó tanács:

A káposzta ízét a következő Univer termékekkel is megbolondíthatjuk: csemege és csípős Piros Arany, Édes Anna.

Elkészítési idő: 3 óra
Egy adag: 800 kcal
Könnyű elkészíteni.




Adatvédelmi nyilatkozat Felhasználási feltételek ©2015 Univer Product Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/