Főoldal / Receptek / Süss-főzz a szabadban! / Babgulyás gazdagon

Babgulyás gazdagon

Hozzávalók 10 főre:
50 dkg tarkabab (szárazbab),
1 kisebb füstölt csülök,
40 dkg füstölt oldalas,
3-4 vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma vagy 1 kiskanál Univer fokhagymakrém,
1-2 édes zöldpaprika és paradicsom,
2,5 kg csont nélküli marhahús (nyak, lapocka, lábszár),
15 dkg zsír vagy kb. 1 dl olaj (lehet kb. 20 dkg füstölt szalonna kisütött zsírja is),
3 csapott evőkanál jóféle pirospaprika,
kb. 1-1 kiskanál őrölt feketebors és őrölt köménymag,
só,
4-5 sárgarépa,
3-4 petrezselyemgyökér,
1 kisebb zsenge zellergumó,
fél csokor petrezselyem,
1-2 ág zellerzöld,
1 kiskanál majoránna,
1 csapott evőkanál Univer csípős Piros Arany vagy 1 kiskanál Erős Pista

a csipetkéhez:

30 dkg finomliszt,
3 tojás

Elkészítés:

A babot a főzést megelőző éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Hideg vízbe áztathatjuk a füstölt húsokat is, hogy véletlenül se legyenek túl sósak. Megtehetjük azt is, hogy a füstölt húsokat előre megfőzzük, hűlni hagyjuk. Ebben az esetben a babgulyást ennek a főzőlevével főzzük, a húsokat pedig földarabolva a végén rakjuk bele. Ha nagyon benne vagyunk a munkálatokban, a csipetkét is elkészíthetjük előre, amit szétterítve egy konyharuhán szikkadni hagyunk.

Másnap az összes zöldséget megtisztítjuk, a hagymát és a fokhagymát finomra, a paprikát és a paradicsomot kis kockákra vágjuk. A marhahúst 2-2,5 centis kockákra daraboljuk.

A zsírt egy kb.15 literes bográcsban kissé megforrósítjuk, majd a hagymát megfuttatjuk rajta. A fokhagymát, a paprikát és a paradicsomot rádobjuk, pár percig tovább pirítjuk. Először a marhahúst adjuk hozzá, kevergetve fehéredésig pirítjuk, majd az áztatott, lecsöpögtetett füstölt csülköt és oldalast is rárakjuk. A pirospaprikával, a borssal és a köménymaggal fűszerezzük, majd kb. 6 liter vízzel (ha a füstölt húst előre megfőztük, akkor annak a levével) fölöntjük. Erős tűz fölött fölforraljuk, majd lefedjük, közepesre mér-sékeljük alatta a tüzet, és bő 1 óra alatt a húst félpuhára főzzük benne.

Ekkor a beáztatott, lecsöpögtetett babot adjuk hozzá, és így főzzük kb. 35 percen át. Közben a hozzávalókból csipetkét gyúrunk.

A zöldségeket megtisztítjuk, kockákra vágjuk (a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret karikákra is vághatjuk), majd a csipetkével együtt a húsos babhoz adjuk, akárcsak az összekötözött petrezselyem- és zellerzöldet. A majoránnával fűszerezzük, a Piros Arannyal megadjuk az erejét, és további kb. 35 percig főzzük. Végül megkóstoljuk, ha kell megsózzuk, utánafűszerezzük.

Tálalás előtt a puha füstölt csülköt és oldalast kiemeljük. Utóbbit a csontok mentén fölszeletelve, előbbit kicsontozva és kockákra vágva rakjuk vissza a levesbe.

Univer jó tanács:

Még tartalmasabb, ha a babgulyásba 2-2,5 kiló kockákra vágott burgonyát is főzünk, amit nagyjából fél órával azelőtt keverünk bele, hogy a bab és a hús megpuhulna. Természetesen ebben az esetben valamivel több víz kell hozzá.

A gulyás ízét a következő Univer termékekkel is megbolondíthatjuk: csemege vagy csípős gulyáskrém, pörköltízesítő, csemege Piros Arany, Édes Anna.

Elkészítési idő: kb. 3 óra + a bab áztatása
Egy adag: 1065 kcal
Könnyű elkészíteni.




Adatvédelmi nyilatkozat Felhasználási feltételek ©2015 Univer Product Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/