Főoldal / Receptek / Süss-főzz a szabadban! / Ajkai boros halászlé

Ajkai boros halászlé

Hozzávalók 10 főre:

1 pontyfej és -farok,
1 harcsafej és -farok,
1 csukafej és -farok,
1 kg (5 szép szelet) pontypatkó,
50 dkg harcsafilé,
50 dkg amúrfilé,
só,
3 nagy fej vöröshagyma,
kb. 4 evőkanál jóféle pirospaprika,
3 halászlékocka,
3 evőkanál Univer csemege Piros Arany krém (a fele csípős is lehet),
1 kiskanál Univer csemege gulyáskrém (lehet csípős is),
2-3 dl finom vörösbor (kadarka)

Elkészítés:

A főzés előtti este a halfejeket hosszában kettéhasítjuk, szilványukat (szilvány: a kopoltyú népies neve) eltávolítjuk, a pontyfejből a méregfogát is kiszedjük. Az összes halat (beleértve a fejet és a farkat is) besózzuk, majd egy éjszakára letakarva betesszük a hűtőbe. Másnapra a halhúson egy nyálkás réteg képződik, ami természetes dolog, de nem szabad lemosni, ilyenkor csak a só végzi a munkáját!

A bográcsba a következőképpen pakoljuk az „alkatrészeket”: Alulra az apróra vágott hagymát, rá a halfejeket tesszük. Ezekre kerülnek a farkak és patkók, legfelülre pedig a sűrűn beirdalt halfilék.

Annyi vízzel öntjük fel, amennyi az egészet kétujjnyival ellepi, plusz – a bogrács miatt – még fél liter vizet adunk hozzá. Erős tűz fölé tesszük, hogy leve mihamarabb felforrjon. Amikor felforrt, meghintjük a pirospaprikával, és beletesszük a halászlékockát, a Piros Aranyat meg a gulyáskrémet is – hagyományosan ilyenkor koccintanak először a hal egészségére és a főzés sikerére. Továbbra is erős tűz fölött főzzük, és 10 perc múlva már meg kóstolható az étel. Ha kell, utánafűszerezzük, utánasózzuk és ekkor öntjük bele a vörösbort is. A bor – amellett, hogy nagyszerűen illik a halhoz – megakadályozza a gyenge halhús szétesését is.

A forrás utáni 30. percben leemeljük a tűzről, és már tálalhatjuk is. Gyufatésztával és finom vörösborral fogyasztjuk, hiszen „átkozott az a hal, amelyik a harmadik vizében úszik” (első amiben élt, második pedig a főzővíz; így hát tilos vizet inni hozzá!).

Univer jó tanács:

A halászléhez valókat lehet előre „gyűjteni”, azaz ha az ember a boltban csukát, harcsát vagy más halat vásárol, akkor a fejeket és farkakat – a fenti előkészítés után – le lehet fagyasztani, így a halászléhez mindig rendelkezésre állhat a jóféle alapanyag.

Elkészítési idő: 1 óra + érlelés
Egy adag: kb. 300 kcal
A hal tisztítását leszámítva könnyű elkészíteni.
Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató Felhasználási feltételek ©2019 Univer Product Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/