Főoldal / Receptek / Levesek / Zalai toros káposztaleves

Zalai toros káposztaleves

Hozzávalók 8 főre:

1 kg savanyú káposzta,
1 nagy fej vöröshagyma,
0,5 kg sertésdagadó,
0,5 kg húsos orjacsont,
2-3 babérlevél,
1 kiskanál egész fekete bors,
4 evőkanál olaj,
kb. 2 púpozott evőkanál finomliszt,
1 kiskanál jóféle pirospaprika,
1,5 liter Kecskeméti paradicsom ital,
só,
1 mokkáskanál Univer csípős Piros Arany vagy Erős Pista vagy ¼ mokkáskanál Haragos Pista

Elkészítés:

A savanyú káposztát - ha túl savanyúnak találnánk - kissé kimossuk, néhány vágással rövidebbre vágjuk, majd egy fazékba rakjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi.

A hagymát megtisztítjuk, vékonyan fölkarikázzuk, gyűrűire szedve a káposztához adjuk. A dagadót 2,5-3 centis kockákra vágjuk, az orjacsontot a csontok mentén földaraboljuk, mindkettőt a káposztához keverjük. A babérlevéllel és a borssal fűszerezzük, nagy lángon fölforraljuk, majd kis rést hagyva lefödjük. Kis lángra állítjuk, és kb. 1,5 óra alatt puhára főzzük, közben ha nagyon elfőne a leve, egy kevés vízzel pótoljuk.

Amíg a levesalap fő, rántást készítünk: az olajat kissé megforrósítjuk, majd a lisztet zsemleszínűre pirítjuk rajta. A tűzről levesszük, a pirospaprikát belekeverjük, hűlni hagyjuk. Ezután egy kevés vízzel simára keverjük, a káposztás hús levét ezzel sűrítjük. Pár percnyi forralás után ezt a székelykáposzta sűrűségű alapot a paradicsomlével fölöntjük, így lesz leves belőle. Pár percig főzzük, megsózzuk, ha kell, utánafűszerezzük, végül a Piros Arannyal, az Erős Pistával vagy a Haragos Pistával tüzesítjük.

Elkészítési idő: bő 2 óra
Egy adag: 316 kcal
Könnyű elkészíteni




Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató Felhasználási feltételek ©2019 Univer Product Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/