Főoldal / Receptek / Levesek / Gödöllői pulykaleves

Gödöllői pulykaleves

Hozzávalók (4 főre):

10 dkg füstölt szalonna,
2 evőkanál olaj, 1 közepes fej vöröshagyma vagy 1 kiskanál Univer vöröshagymakrém,
50 dkg pulykacomb-filé,
só,
fél mokkáskanál őrölt fekete bors,
1 csokor petrezselyem,
20-25 dkg pulykamáj vagy csirkemáj,
20-25 dkg csiperkegomba,
15 dkg fagyasztott zöldborsó,
fél kiskanál majoránna,
fél kiskanál ételízesítő por

a zsemlegaluskához:
1 zsemle (ugyanilyen súlyú fehér kenyér is lehet),
1 tojás,
0,5 dl tej,
kb. 3 evőkanál finomliszt,
só,
őrölt fekete bors

Elkészítés:

A szalonnát félcentis kockákra vágjuk, egy fazékba rakjuk, és az olajat ráöntve, kevergetve kiolvasztjuk a zsírját. Közben a hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, a szalonnához adjuk, kevergetve megfonnyasztjuk. Ha hagymakrémmel főzzük, azt nem kell külön pirítani.

Amíg a hagyma pirulgat, a pulykacombot 1 centis kockákra vágjuk. A pirított hagymából – lehetőleg szalonna nélkül –, 1 kiskanálnyit elteszünk a zsemlegaluskához. A húst a többihez adjuk, kevergetve fehéredésig pirítjuk. Kissé megsózzuk(kezdjünk 1 csapott kiskanálnyival), megborsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel – ebből is félretéve 1 kiskanálnyit – fűszerezzük. 2 deci vizet öntünk hozzá, lefödve, kis lángon 30-35 perc alatt félpuhára pároljuk. A vége felé levesszük róla a fedőt, hadd piruljon a zsírjára.

Közben a zsemléket 0,5 centis – tényleg ne legyen nagyobb! – kockákra vágjuk, és egy serpenyőben, folyamatosan rázogatva szép világosra pirítjuk, hűlni hagyjuk. A tojást a tejben elkeverjük, a lisztet beleszórjuk, és egy kevés sóval meg borssal ízesítjük. A pirított zsemlét belekeverjük. A félretett pirított hagymával és petrezselyemmel fűszerezzük. 15 percre félretesszük, hogy egy kicsit megduzzadhasson.

Ezalatt a májat és a gombát a húshoz hasonló nagyságú, 1 centis kockákra vágjuk, a zsírjára sütött húshoz adjuk, kevergetve 5 perc alatt megpirítjuk, majd föl-öntjük 1,5 liter vízzel, és fölforraljuk. A borsót beleszórjuk, a majoránnával fűszerezzük, 1 csapott kiskanál sóval és az ételízesítővel ízesítjük. A zsemlés masszából kiskanállal a daragaluskához hasonló, de annál lényegesen kisebb galuskákat szaggatunk a levesbe, egészen pontosan 12 darabot. 15 percig főzzük, ezalatt minden megpuhul benne. Ha kell utánasózzuk, borsozzuk.

Elkészítési idő:
1 óra 40 perc
Egy adag: 698 kcal
Könnyű elkészíteni




Adatvédelmi nyilatkozat Felhasználási feltételek ©2015 Univer Product Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/