Főoldal / Receptek / Levesek / Göcseji pulykaleves és főtt pulykahús almamártással

Göcseji pulykaleves és főtt pulykahús almamártással

Hozzávalók (5 főre):

1 pulykacomb,
1 pulykaszárny,
1 pulykagerinc,
só,
4 sárgarépa,
3 petrezselyemgyökér,
fél zeller,
fél karalábé,
1 vöröshagyma,
néhány szem fekete bors,
2-3 ágacska friss vagy 1 mokkáskanál szárított kakukkfű,
1 mokkáskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista,
kb. 20 dkg fagyasztott zöldborsó (idényben friss),
20 dkg csiperkegomba

a májgombóchoz:
negyed csokor petrezselyem,
fél fej vöröshagyma vagy 1 kiskanál Univer vöröshagymakrém,
1 evőkanál (3 dkg) zsír vagy 3 evőkanál olaj,
15 dkg pulykamáj (lehet csirke- vagy sertésmáj is),
1 zsemle,
1 tojás,
kb. 2-2 evőkanál finomliszt és zsemlemorzsa,
só,
őrölt fekete bors,
1 mokkáskanál majoránna

az almamártáshoz:
4 alma,
3 evőkanál kristálycukor,
egy darabka fahéj,
2-3 szegfűszeg,
fél citrom leve,
késhegynyi só,
5 dkg vaj,
2 evőkanál finomliszt,
2 dl tej,
3-3 evőkanál tejföl,
főzőtejszín,
fehérbor

Elkészítés:

A pulykacombot a forgónál kettévágjuk. Az alsócomb alsó vékony részét ujjnyi magasságban kiskéssel körbevágjuk, így láthatóvá válnak a benne lévő inak, amiket harapófogóval kihúzunk belőle. Jól megmossuk a szárnnyal meg a gerinccel együtt, és mindet egy fazékba rakjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi három ujjnyira ellepi. Fölforraljuk, majd kis lángra állítjuk, a tetején keletkező szürkés habot leszedjük róla. Megsózzuk – kezdésképpen 1 csapott evőkanálnyi szórjunk bele –, kis rést hagyva lefödjük, és főzni kezdjük.

A zöldségeket megtisztítjuk, félbe vagy negyedekbe vágva a húsokhoz adjuk, és belerakjuk a petrezselyem összekötözött szárát, ha van, 1 ág zellerzöldet is. A hagymát héjastól, jól megmosva tesszük hozzá. A borssal és a kakukkfűvel fűszerezzük, a Piros Arannyal ízesítjük, és kis lángon, gyöngyöző forralással kb. 2,5 órán át főzzük. Kb. 20 perccel azelőtt, hogy elkészülne, belefőzzük a borsót és a fölszeletelt gombát is. Ha kell, ekkor utánasózzuk.

Amíg a leves fő, bekeverjük a májgombóc masszáját. A petrezselymet és a hagymát finomra vágjuk, majd a zsíron vagy olajon kevergetve megfonnyasztjuk. Ha hagymakrémmel készül, akkor azt elég éppen csak fél percig pirítani. Hűlni hagyjuk. A májat ledaráljuk. A zsemlét hideg vízbe áztatjuk, kifacsarjuk, a májhoz daráljuk. A végét 1 kisebb szelet kenyérrel nyomjuk ki, mert az egész zsemle kell a májas keverékbe. A tojást beleütjük, a lisztet és a morzsát hozzáadjuk, enyhén megsózzuk, megborsozzuk, a majoránnával fűszerezzük. Alaposan összedolgozzuk, félretesszük.

A mártáshoz az almát meghámozzuk, félbevágva magházát kivájjuk, húsát 2 centis kockákra vágjuk. Egy kisebb lábasba rakjuk, 4 deci vizet öntünk rá, megcukrozzuk, a fahéjjal és a szegfűszeggel fűszerezzük. Egy kevés citromlével és sóval ízesítjük, lefödve kb. 5 perc alatt puhára főzzük. A vajat egy kis lábasban fölolvasztjuk, és a lisztet kevergetve megfuttatjuk rajta, de megpirítani nem szabad. A tejet ráöntjük, kevergetve sűrűre főzzük, majd rászűrjük a puha alma főzőlevét is. Habverővel kevergetve mártás sűrűségűre főzzük, közben a tejföllel, a tejszínnel és a borral ízesítjük. Ha kész, fahéj és szegfűszeg nélkül hozzákeverjük a puha almát is.

Amikor a leves kész, 2 merőkanálnyit egy kisebb lábasba szűrűnk belőle, és fölforraljuk. A májas masszából kisebb gombócokat formálunk, és a levesben, kis lángon kb. 15 percig főzzük.

A többi levest egy tiszta konyharuhán vagy gézvásznon átszűrjük. A répát és a gyökeret (lehet a zellert és a karalábét is) fölszeleteljük, a gombával és a borsóval együtt leveses tányérokba rakjuk, és a forró levest rámerjük. A puha húst főfogásként, a megforrósítottalmamártás kíséretében tálaljuk.

Elkészítési idő: bő 3 óra
Egy adag leves: 370 kcal
Egy adag hús almamártással: 497 kcal
Közepesen nehéz elkészíteni




Adatvédelmi nyilatkozat Felhasználási feltételek ©2015 Univer Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/