Főoldal / Receptek / Levesek / Göcseji legényfogó kakasleves

Göcseji legényfogó kakasleves

Hozzávalók 5 főre:
egy kisebb konyhakész kakas fele (kb. 1,5 kg),
4-5 sárgarépa,
2-3 petrezselyemgyökér,
kis darabka zeller,
kis darabka karalábé,
1-2 dkg szárított vargányagomba,
2 gerezd fokhagyma,
kb. fél evőkanál só,
pár szem fekete bors,
szerecsendió-virág,
fél kiskanál Univer Erős Pista vagy csípős Piros Arany,
2 főtt tojás,
15 dkg lúdgégetészta,
petrezselyem

Elkészítés:

A kakast, megtisztítjuk, leforrázzuk, majd egy nagy fazékba tesszük. 2,5-3 liter hideg vizet öntünk rá, nagy lángon fölforraljuk, habját szűrőkanállal leszedjük.

Az összes zöldséget megtisztítjuk, a készülő levesbe rakjuk a szárított gombával és a fokhagymagerezdekkel együtt. Megsózzuk, megfűszerezzük, majd félig lefödve, kis lángon, gyöngyöző forralással kb. 2 óra alatt puhára főzzük. Ha kész, a tűzről lehúzzuk, 10-15 percig pihentetjük, majd óvatosan leszűrjük.

A puha húst, miután lebőröztük és kicsontoztuk, vékony csíkokra vágjuk, ahogyan a főtt zöldségeket és a főtt tojást is.

Közben a fövő leves tetejéről a zsírral együtt néhány merőkanálnyit lemerünk, és a lúdgége-tésztát kifőzzük benne. Így a tészta kellemes ízt kap, a zsír pedig nem engedi, hogy összetapadjon (de természetesen külön is kifőzhetjük a tésztát). Mindezt azonban csak a tálalás pillanatában tegyük, nehogy a tészta elázzon.

Tálaláskor a húst, a zöldségeket és a főtt tojást tányérokba szedjük, a tésztából rákanalazunk, a forró levest rámerjük, végül fölaprított petrezselyemmel megszórjuk.

Elkészítési idő: kb. 3 óra
Egy adag: 430 kcal
Könnyű elkészíteni.




Adatvédelmi nyilatkozat Felhasználási feltételek ©2015 Univer Product Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/