Főoldal / Receptek / Levesek / Francia pulykaleves ropogós tésztakupolával

Francia pulykaleves ropogós tésztakupolával

Hozzávalók 4-5 főre:
1 kg pulykaaprólék (far, hát, szárny, zúza, nyak – ami éppen kapható),
50-60 dkg leveszöldség (sárgarépa és gyökér vegyesen),
1-1 kis darab zeller, karalábé és kelkáposzta,
1 kisebb vöröshagyma,
só,
1 kiskanál Univer csemege Piros Arany vagy Édes Anna,
fél kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista

a tetejére:
1 csomag (50 dkg) fagyasztott vajas-leveles tészta (ennek kb. csak a fele kell a leveshez),
1 tojás

Elkészítés:

A megtisztított pulykaaprólékból és zöldségből a hagyományos húsleveshez hasonlóan fűszerezve kb. 2 liternyi levest főzünk. Egy kicsit hűlni, ülepedni hagyjuk, azután átszűrjük. A leves tetejéről szalvétával vagy konyhai papírtörlővel a felesleges zsírt leszedjük.

A levesben főtt zöldséget a kicsontozott hússal együtt csíkokra vágjuk, majd négy tűzálló leveses- csészében (lehet kis jénai is) elosztjuk. A hideg levest rámerjük (azért hidegen, mert ahogyan majd egyre melegszik, a folyamatosan keletkező gőz a tetejére kerülő tésztát szépen fölemeli). Ami leves, zöldség és hús marad, azt tegyük el másnapra.

A vajas tésztát szobahőmérsékleten fölengedjük, amíg a leves fő. Ezután belisztezett gyúrólapon 0,5 centi vastagra nyújtjuk, és a leveses- csészék átmérőjénél 1-2 centivel
nagyobb négy körre szabjuk.

A csészék szegélyét felvert tojással körbekenjük, majd a kerek tésztalapokkal beborítjuk, ezek tetejét a maradék tojással megkenjük. Nagy tepsire rakjuk. A maradék tésztát nem lehet visszafagyasztani, így vágjuk kb. ujjnyi széles csíkokra, és rakjuk a tepsibe, a levesescsészék mellé, és ezek tetejét is lekenjük tojással. Előmelegített sütőbe tolva nagy lánggal (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) kb.15 percig sütjük. Ezalatt a leves pont fölforr és a tészta is megsül.

Tálaláskor ki-ki maga töri be a ropogós tésztakupolát, és természetesen el is fogyasztja leveséhez. A maradékból sütött rudacskákat pedig bármikor elropogtathatjuk.

Elkészítési idő: bő 2 óra
Egy darab: 550 kcal
Könnyű elkészíteni.
Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató Felhasználási feltételek ©2019 Univer Product Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/