Főoldal / Receptek / Levesek / Egries húsleves

Egries húsleves

Hozzávalók (4 főre):

50 dkg húsos sertéscsont (tarja- vagy karajcsont),
30 dkg sertéscomb vagy -lapocka,
1 közepes fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
10-15 szem fekete bors,
1 apró cseresznyepaprika vagy 1 mokkáskanál Univer Erős Pista,
1 mokkáskanál sáfrány,
fél kiskanál Kecskeméti sűrített paradicsom,
só,
50 dkg vegyes leves-zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller és karalábé vegyesen),
1 cikk kelkáposzta,
1-1 tévépaprika és paradicsom,
1 csokor petrezselyem

a leves betétjéhez: 10-15 dkg eperlevéltészta

Elkészítés:

A húsos csontot leforrázzuk, hideg vízzel leöblítjük, majd egy fazékba tesszük. A húst megmossuk, vastagságában félbevágjuk, a csontra rakjuk. Bő 2 liter hideg vízzel fölöntjük. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángra állítjuk, hogy csak gyöngyözve forrjon.

A hagymát jól megmossuk, héjastól a levesalapba tesszük, a meghámozott fokhagymagerezdekkel, a borssal, a cseresznyepaprikával (Erős Pistával), a sáfránnyal fűszerezzük, a sűrített paradicsommal ízesítjük, és kezdésképpen belerakunk 1 csapott evőkanál sót is. Továbbra is gyöngyöző forralással főzzük kb. fél órán át, közben, ha kell, keletkező szürkés habját lekanalazzuk.

A zöldségeket megtisztítjuk, a sárgarépát és a gyökeret közepesen vastag karikákra, a zellert és a karalábét 2 centis kockákra vágva, míg a kelkáposztát, a kicsumázott paprikát és paradicsomot egészben rakjuk a levesalapba. A petrezselymet jól megmossuk, leszárogatjuk, összefogjuk, leveleit apróra vágjuk, szára összekötözve szintén mehet a levesbe. Továbbra is kis lángon, bő 1 órán át főzzük, míg a hús is, a zöldségek is megpuhulnak. A vége felé megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk.

Tálalás előtt a csontot és a húst kiemeljük belőle, utóbbit 2 centis kockákra vágva visszarakjuk a levesbe. Ha a csontot is föl lehet darabolni vagy el lehet tördelni, azt is a levesbe tesszük, de föltálalhatjuk külön, egészben is. Minden tányérba kifőzött eperlevéltésztát kanalazunk, és erre merjük rá a forró levest úgy, hogy a húsból is, a zöldségekből is egyformán jusson mindenkinek. A fölaprított petrezselyemmel meghintjük.

Elkészítési idő: 2-2,5 óra
Egy adag: 326 kcal
Könnyű elkészíteni




Adatvédelmi nyilatkozat Felhasználási feltételek ©2015 Univer Product Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/