Főoldal / Receptek / Levesek / Duplaoldalas gulyás

Duplaoldalas gulyás

Hozzávalók (8 főre):

1 kg keskeny, de jó húsos füstölt sertésoldalas,
3-4 közepes vöröshagyma,
7-8 evőkanál olaj vagy 10 dkg zsír,
2 evőkanál jóféle pirospaprika,
2 paprika
2 paradicsom,
só,
4-5 gerezd fokhagyma vagy 2 kiskanál Univer fokhagymakrém,
1 kiskanál őrölt köménymag,
8 közepes burgonya,
4 nagyobb sárgarépa,
2 petrezselyemgyökér,
1 evőkanál Univer gulyáskrém (a fele csípős is lehet),
1 kiskanál Erős Pista vagy csípős Piros Arany

a csipetkéhez:
10 dkg finomliszt,
1 tojás

a tetejére: fél csokor petrezselyem

a díszítéshez: Univer Karikás Pista

Elkészítés:

A főzést megelőző este a füstölt oldalast nagyságától függően csontonként vagy minden második csontnál elvágjuk, és annyi vízben, amennyi ellepi, kb. 45 perc alatt félpuhára főzzük, de akár teljesen puhára is főzhetjük. Másnap a nyers oldalast ugyanígy daraboljuk föl.

A hagymát megtisztítjuk, nagyon finomra aprítjuk, majd egy bográcsban, közepesen erős tűz fölött, az olajban vagy a zsíron üvegesre pirítjuk. A nyers oldalast hozzáadjuk, keverve-rázogatva fehéredésig sütjük. A pirospaprikával meghintjük, jól elkeverjük, majd 4-5 decinyit azonnal ráöntünk a füstölt oldalas főzőlevéből, nehogy a paprika megégjen, és hozzáadjuk a félpuha füstölt oldalast is – de ha puhára főztük, akkor még ne rakjuk bele! Az apróra vágott paprikával és paradicsommal ízesítjük, megsózzuk – kezdésképpen 1 csapott evőkanálnyival –, a zúzott fokhagymával (fokhagymakrémmel) és a köménymaggal fűszerezzük.Lefödve, kis láng fölött kb. 50 perc alatt majdnem puhára pároljuk.

Ez bőven elegendő idő arra, hogy a burgonyát a sárgarépával és a petrezselyemgyökérrel együtt megtisztítsuk. Az előbbit 2,5 centis kockákra, az utóbbiakat karikákra vágjuk és a húshoz adjuk. A füstölt oldalas főzőlevét ráöntjük, de hogy mennyit, az attól függ, hogy milyen sós, ügyeljünk, nehogy elsózzuk a levest. Szükség szerint vízzel hígítsuk. A gulyáskrémmel ízesítjük, az Erős Pistával „tüzesítjük”.

Erős láng fölött fölforraljuk, majd lefödve, a tüzet mérsékelve alatta (feljebb emelve a bográcsot) kb. 35 perc alatt puhára főzzük. Közben a tojásból annyi liszttel, amennyit fölvesz, csipetkét készítünk. A majdnem kész levesbe rakjuk, kb. 15 percig főzzük, ha kell utánafűszerezzük, sózzuk. Tálaláskor a tetejét fölaprított petrezselyemmel hintjük meg.
A pörköltet rossz idő esetén a konyhában, bogrács helyett lábasban is ugyanígy megfőzhetjük. Díszíthetjük Karikás Pistával is.

Elkészítési idő: kb. 2,5 óra + előfőzés
Egy adag: 680 kcal
Közepesen nehéz elkészíteni




Adatvédelmi nyilatkozat Felhasználási feltételek ©2015 Univer Product Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/