Főoldal / Receptek / Levesek / Csókakői kolbászleves

Csókakői kolbászleves

Hozzávalók (4 főre):

2-3 közepes sárgarépa és petrezselyemgyökér,
1 kisebb, semmi esetre sem fás zeller,
1 kisebb karalábé,
1 vöröshagyma vagy 1 kiskanál Univer vöröshagymakrém,
7 dkg zsír vagy 6 evőkanál olaj,
1 kis csokor petrezselyem,
1,2-1,5 liter csontleves (leveskockából is lehet),
só,
őrölt fekete bors,
ecet,
4 tojás,
1 púpozott evőkanál finomliszt,
1 kis pohár (150 gramm) tejföl,
20 dkg füstölt kolbász,
1 mokkáskanál Univer csípős Piros Arany vagy Erős Pista

Elkészítés:

Az összes zöldséget megtisztítjuk. A kétféle répát, a zellert és a karalábét 1,5-2 centis kockákra, a hagymát finomra vágjuk.

A zsír (olaj) kétharmadát egy fazékban megforrósítjuk, és a hagymát közepes lángon megfonnyasztjuk rajta. Ha hagymakrémmel főzzük, azt elég csak fél percig pirítani. A fölkockázott zöldséget hozzáadjuk, és kevergetve 8-10 percig saját levében pároljuk. Az apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk,
1 percig kevergetve pirítjuk, azután a csontlevessel fölöntjük. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, fölforraljuk, majd kis lángra állítjuk, kis rést hagyva
lefödjük, és kb. 25 perc alatt puhára főzzük.

Amíg a leves fő, bevert, azaz buggyantott tojást készítünk. Ehhez egy lábasban enyhén sós, ecetes vizet forralunk. Kis lángra állítjuk, a tojásokat egyesével beleütjük. Evőkanállal a fehérjét a sárgája köré hajtjuk, hogy szépformás legyen. 3-4 percig főzzük, szűrőlapáttal kiemeljük. Ha csinosítani akarjuk, akkor vágódeszkára téve kiskéssel a foszlányait levágjuk. Tálalásig langyos vízben tartjuk.

A lisztet a tejfölben simára keverjük, ha kell, egy kevés hideg vizet is öntünk hozzá. Egy merőkanálnyit a forró levesből belemerünk, elkeverjük, majd a többi leveshez öntjük, s kevergetve 2-3 percig főzzük.

A kolbászt, miután bőrét lehúztuk, karikákra vágjuk, és a maradék zsíron vagy olajon, egy serpenyőben színesre sütjük, zsírjával együtt a levesbe rakjuk. Megkóstoljuk, ha kell, utánaízesítjük, a paprikakrémmel tüzesítjük. Minden tányérba rakunk egy lecsöpögtetett bevert tojást, és a forró, zöldséges levest rámerjük.

Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 686 kcal
Könnyű elkészíteni




Adatvédelmi nyilatkozat Felhasználási feltételek ©2015 Univer Product Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/