Főoldal / Receptek / Levesek / Csirkehúsleves májas daragaluskával

Csirkehúsleves májas daragaluskával

Hozzávalók (6 főre):

3 csirkefarhát,
6 csirkeszárny,
6-8 tisztított csirkeláb,
maréknyi tisztított zúza,
5-6 sárgarépa,
2-3 petrezselyemgyökér,
kis darabka zeller ,
kis darabka karalábé,
1 cikk kelkáposzta,
2 gerezd fokhagyma vagy fél kiskanál Univer fokhagymakrém,
1 kiskanál egész fekete bors,
só,
fél kiskanál jóféle pirospaprika,
fél kiskanál Univer Erős Pista vagy csípős Piros Arany

a májas daragaluskához:

3 közepes nagyságú (héj nélkül mérve egyenként 5 dkg-os) tojás,
10 dkg vaj vagy zsír,
20 dkg búzadara,
só,
fél csokor petrezselyem,
fél mokkáskanál őrölt fehér bors,
késhegynyi sütőpor,
2 csirkemáj szív nélkül (8 dkg)

Elkészítés:

A farhátat és a szárnyakat megmossuk, egy fazékba rakjuk. A csirke-lábakat megnézzük, tényleg jól meg vannak e tisztítva: ha kell, „pikkelyes” bőrüket kiskéssel lekapargatjuk, ha rajta lennének a körmök, azokat még késsel lecsapjuk. Megmossuk a zúzával együtt, a többi húshoz adjuk.

Annyi (kb. 2,5 liter) vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi, s nagy lángon fölforraljuk. Ezután kis lángra állítjuk, hogy csak gyöngyözve forrjon. Közben az összes zöldséget megtisztítjuk, a répát és a petrezselyemgyökeret negyedekbe vágjuk, a zellerrel, karalábéval és kelkáposztával együtt a leveshez adjuk. A fölszeletelt fokhagymával (fokhagymakrémmel) és az egész borssal fűszerezzük, megsózzuk – kezdjünk 1 csapott evőkanálnyival. 20-25 percnyi főzés elteltével már lesz a leves tetején egy kevés zsír, ebbe szórjuk bele a pirospaprikát, beletesszük az Erős Pistát. Kis lángon főzzük 1,5 órán át, ekkor megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk, azután leszűrjük.

Amíg a leves fő, elkészítjük a betétjét. Ehhez a tojásokat a puha vajjal, a búzadarával, fél kiskanál sóval, a finomra vágott petrezselyemmel, a borssal és a sütőporral alaposan összekeverjük. A májat késsel el-kaparjuk vagy nagyon apróra vágjuk, az előzőekbe dolgozzuk. 10 perc pihentetés után evőkanállal enyhén sózott, gyöngyöző forrású vízbe szaggatjuk, nagyon kis lángon 20-25 percig főzzük, majd szűrőlapáttal kiemeljük.

Tálaláskor a daragaluskákat tányérba rakjuk, a forró levest rámerjük.A puha zöldséget és húst külön kínáljuk hozzá, amiből ki-ki a kedvére szedhet.

Elkészítési idő: 2 óra 20 perc
Egy adag: 547 kcal
Közepesen nehéz elkészíteni




Adatvédelmi nyilatkozat Felhasználási feltételek ©2015 Univer Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/