Főoldal / Receptek / Levesek / Bulgár pacalleves (skembe csorba)

Bulgár pacalleves (skembe csorba)

Hozzávalók 6 főre:
2 kg gondosan megtisztított marhapacal,
só,
egész fekete bors,
1-2 babérlevél,
1 fej vöröshagyma vagy 1,5 evőkanál Univer vöröshagymakrém,
3-4 gerezd fokhagyma vagy 1 evő-kanál Univer fokhagymakrém,
1 liter tej,
10 dkg vaj,
1 csapott evőkanál jóféle pirospaprika

a tálaláshoz:
4-5 gerezd fokhagyma,
borecet (esetleg almaecet),
Univer csípős Piros Arany vagy Erős Pista,
só,
durvára őrölt fekete bors,
puha kenyér

Elkészítés:

A pacalt egy lábasba rakjuk, majd annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje. Sóval, egész borssal, a babérlevéllel, a megtisztított egészben hagyott hagymával vagy hagymakrémmel meg a fokhagymával vagy fokhagymakrémmel fűszerezzük és feltesszük főni. Amint forr, kis lángra állítjuk, lefedjük, és 2,5-3 óra alatt vajpuhára főzzük.

Amikor kész, a pacalt kiemeljük (főzőlevét leszűrve félrerakjuk), és ha egy kicsit kihűlt, 1,5x1,5 centis kockákra vágjuk, főzőlevébe visszarakjuk. Az időközben fölforralt tejet ráöntjük, akkor jó, ha kellemesen sűrű. Kissé megsózzuk. Közben a vajat egy serpenyőben fölolvasztjuk, majd a tűzről lehúzva a pirospaprikát belekeverjük. Tálaláskor a pacalleves tetejére locsoljuk.

A tálaláshoz való friss fokhagymát elkaparjuk, a borecettel összekeverjük. Külön kínáljuk a leveshez, ahogyan a csípős paprikakrémet, a sót meg a durvára őrölt borsot is. A leves végleges ízét ki-ki maga állítja be kedvére ezekkel a fűszerekkel. Puha kenyér és egy jó üveg hideg sör dukál hozzá.

Univer jó tanács:
Bulgáriában ezt a levest tekintik a másnaposság legjobb „gyógyszerének”.

Elkészítési idő: bő 3 óra
Egy darab: 890 kcal
Könnyű elkészíteni.




Adatvédelmi nyilatkozat Felhasználási feltételek ©2015 Univer Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/