Főoldal / Receptek / Főételek / Vöröslencse-főzelék

Vöröslencse-főzelék

Hozzávalók 4 főre:

30 dkg vöröslencse (narancssárga lencse néven is ismert),
1 közepes vöröshagyma vagy 1 evőkanál Univer vöröshagymakrém,
só,
4 evőkanál olaj (olíva is lehet),
kb. 2 evőkanál finomliszt,
2-3 gerezd fokhagyma vagy 1 kiskanál Univer fokhagymakrém,
1,5 evőkanál sűrített paradicsom (paradicsompüré),
1 mokkás-kanál őrölt fehér bors

Elkészítés:

A lencsét többször váltott hideg vízben átmossuk, lecsöpögtetjük, kb. 1,1 liter vízben tűzre tesszük. 1 csapott kiskanál sóval ízesítjük, a megtisztított négybe vágott hagymát hozzáadjuk, nagy lángon fölforraljuk, majd lefödve, kis lángon kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Akkor jó, ha habverővel keverve jól össze tudjuk törni, de előtte a hagymát vegyük ki belőle.

Az olajat egy lábasban megforrósítjuk. A liszttel meghintjük, kissé megpirítjuk, kevergetve a zúzott fokhagymával vagy fokhagymakrémmel és a paradicsompürével fél perc alatt barnára sütjük.

A lencsepürét azonnal – nehogy megégjen – erre a rántásra öntjük, annyi vízzel (2-3 deci) hígítjuk, hogy főzelék sűrűségű legyen. Habverővel kevergetve kb. 3 percig forraljuk, ezalatt kellően besűrűsödik. Ha kell utánasózzuk, végül megborsozzuk.

Univer jó tanács:

A főzeléket fokhagyma helyett jó 1 evőkanálnyi apróra vágott mentalevéllel is fűszerezhetjük; ezt ugyanúgy a rántásba kell keverni. A főzeléket rántás nélkül, úgymond saját anyagával is sűríthetjük. Ehhez egy kicsit kevesebb folyadékkal főzzük a lencsét, majd amikor puha, egyharmadát kiszedjük, kissé hűlni hagyjuk, merülőmixerrel pürésítjük, majd a puha lencséhez keverjük.

Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 403 kcal
Könnyű elkészíteni.




Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató Felhasználási feltételek ©2019 Univer Product Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/