
Pepperoni pizza
Hozzávalók (8 főre)
a tésztához:
2,5 dkg élesztő3 dl langyos víz
50 dkg finomliszt
1 mokkáskanál só
4-5 evőkanál olaj
a nyújtáshoz:
3-4 evőkanál finomliszt
a lekenéshez:
5-6 evőkanál olaj
a tetejére:
4 paradicsom3 evőkanál Univer pizzakrém
6 evőkanál Univer ketchup
20 dkg vékonyan szeletelt szalámi (lehetőleg csípős)
15-20 karika piros és zöld (lehet vegyesen is) Karikás Pista
20-25 dkg pizza mozzarella sajt
Elkészítés:
Az élesztőt 1 deci langyos vízbe morzsoljuk, és 1 evőkanál finomlisztet beleszórva kb.10 perc alatt fölfuttatjuk. Ezután egy nagyobbacska tálban a többi liszttel, a fele olajjal meg kb. 2 deci langyos vízzel, megsózva összegyúrjuk. Akkor jó, ha közepes keménységű tésztát kapunk, amit még 6-8 percig intenzíven dagasztunk, egészen addig, amíg az edény falától el nem válik, szép sima nem lesz. Ekkor a maradék olajjal meglocsoljuk, a tésztába dagasztjuk, így jó laza lesz. Cipóvá formáljuk, a tetejét olajjal megkenjük, majd konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen, kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük.
A tésztát két részre osztjuk, és enyhén belisztezett gyúrólapon, belisztezett kézzel egyenként 0,5-1 centi vastag (ki milyen vastagon szereti) kerek lappá nyújtjuk, kiolajozott tepsire fektetjük.
A paradicsomokat néhány pillanatra forrásban lévő vízbe rakjuk, kiemeljük, héjukat lehúzzuk, majd a szemeket közepes kockákra vágjuk. A pizzakrémet a ketchuppal összekeverjük, ha túl sűrűnek találnánk, egy kevés vízzel hígítjuk. Egyenletesen elkenjük a két tésztakorongon, és megszórjuk a paradicsommal. Rárakjuk a szalámit, azután a lecsöpögtetett Karikás Pistát. A vékonyan fölszeletelt mozzarellát rárakjuk — különösen fontos, hogy a Karikás Pistát teljesen elfedje, különben megéghet! Előmelegített forró kemencében vagy sütőben, nagy lánggal (kb. 220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) 10-12 perc alatt (a tészta vastagságától függően) megsütjük.
Elkészítési idő: 40 perc + kelesztés
Egy adag: 710 kcal
Könnyű elkészíteni, de gyakorlat kell hozzá.