Főoldal / Receptek / Főételek / Paradicsomos vadliba

Paradicsomos vadliba

Hozzávalók (6 főre):

1 konyhakész, fagyasztott vadliba (kb. 2,3 kg)
1 evők. só
fél kisk. őrölt fekete bors
10 gerezd fokhagyma
25 dkg Univer ketchup (egy része csípős ketchup is lehet) vagy Univer pizzakrém, esetleg barbecue szósz

Elkészítés:

A fölengedett, leöblített, lecsöpögtetett vadlibát - miután az esetlegesen benne maradt tollakat, tolltokokat is lekapartuk - vágódeszkára fektetjük, majd a gerince mentén kettécsapjuk.
Az így kapott feleket további három-három részre vágjuk: először a combokat, majd a szárnyát egy kis darab mellel együtt lekanyarítjuk. A húsdarabokat a só, bors és a zúzott fokhagyma keverékével jól bedörzsöljük, bőrös oldalukkal lefelé az előírás szerint beáztatott cseréptálba rakjuk, 3 deci vizet öntünk alá.
Sütőbe toljuk, amit a közepesnél kisebb lángra (170 °C; légkeveréses sütőnél 155 °C) bekapcsolunk, és a vadlibát így sütjük kb. 2 órán át, közben többször megforgatjuk.
Amikor puha, kivesszük, s ha kihűlt, letakarva pár órára a hűtőszekrénybe tesszük. Ez azért fontos, mert így a zsírja a tetején kicsapódik, és könnyűszerrel lekanalazhatjuk. Puha kenyérre kenve, hagymakarikákkal egészen fenséges, de a mártást csak elrontaná.
Ha végeztünk, a ketchupot a visszamaradó, inmár zsírtalan levébe keverjük, kb. 4 deci vízzel hígítjuk, majd a libát belerakjuk, és ugyanúgy mint előtte, még 30-40 percig sütjük. Tálaláskor, ha kell, utánaízesítjük, végül a paradicsomos mártással leöntjük. Spagetti illik hozzá köretnek.
Ketchup helyett ugyanígy készíthetjük pizzakrémmel vagy barbecue szósszal is.
 
Elkészítési idő: 3 óra + pihentetés
Egy adag: 415 kcalAdatkezelési és adatvédelmi tájékoztató Felhasználási feltételek ©2019 Univer Product Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/