Főoldal / Receptek / Főételek / Gombás húsos káposztástekercs

Gombás húsos káposztástekercs

Hozzávalók 8 főre:
1 szép fej édeskáposzta (igazából 12 levél kell róla),
só,
15 dkg + 12 vékony szelet húsos szalonna (sliced bacon),
2 vöröshagyma vagy 2 evőkanál Univer vöröshagymakrém,
2-3 ág halványzeller (ez el is maradhat),
1 nagy sárgarépa,
3 evőkanál olaj,
3 gerezd fokhagyma vagy 1 púpozott kiskanál Univer fokhagymakrém,
60 dkg csiperkegomba,
3 zsemle, tej (víz) a zsemle áztatásához,
60 dkg darált hús,
3 tojás,
fél kiskanál őrölt fekete bors,
1 púpozott evőkanál apróra vágott metélőhagyma,
2 dl tejföl,
2 púpozott evőkanál finomliszt,
1 kiskanál ételízesítő por

a tetejére: kb. 4 dl tejföl, pirospaprika

Elkészítés:

A káposztát kitorzsázzuk, majd a fejet forrásban lévő, enyhén sós vízbe tesszük. Ha fellazulnak a fejről a levelei, egyenként leszedegetünk 12 nagyobbat, a többi káposztát pedig más étel készítéséhez eltesszük.

A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát finomra, a zellerszárat apróra vágjuk, a sárgarépát lereszeljük. Kb. 15 deka szalonnát apróra vágunk, és a zöldségekkel együtt az olajon megpirítjuk. A zúzott fokhagymával fűszerezzük, majd rádobjuk a fölszeletelt gombát is, és így pirítjuk-pároljuk tovább kb. 10 percig.

A zsemléket hideg tejbe áztatjuk, majd kifacsarjuk, és a zöldséghez adjuk. Ezután a darált hús-sal és a tojásokkal összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk, a metélőhagymával fűszerezzük. A masszát kettévesszük.

A káposztalevek középső vastag részét kivágjuk (elvékonyítjuk) és hatot téglalap formában két sorban egymás mellé rakunk úgy, hogy a szélek fedjék egymást. A húsos massza felét egy vastagabb csíkban rátesszük, majd az egészet feltekerjük. (Készülhet úgy is, hogy a húsos gombás masszát vastagon elkenjük a leveleken, ezután tekerjük föl.) A többi hozzávalóból még egy káposztaroládot készítünk. Mindkettőt körbetekerjük húsos szalonnaszeletekkel, úgy, hogy a szalonnatekercsek között kb. 2 centis hézagot hagyunk, ide más kerül.

Egy nagy tepsibe fektetjük a tekercseket – öntünk alá kb. 7 deci vizet, amibe ételízesitőt szórunk. Alufóliával lefedve, közepesen forró sütőben (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 1 órán át sütjük-pároljuk. Ekkor a levét óvatosan átöntjük egy lábasba. A szalonnatekerések közti részt pirospaprikával színezett tejföllel meglocsoljuk, majd visszatoljuk kb. 10 percre a sütőbe.

Levét a maradék tejföllel simára kevert liszttel sűrítjük, 2-3 percig forraljuk, ezalatt mártásszerűen besűrűsödik. Tálaláskor a káposztatekercseket vastagon fölszeleteljük,
tányérra rakjuk, és ízes mártásával körülöntjük.

Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag: 745 kcal
Nem könnyű elkészíteni.




Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató Felhasználási feltételek ©2018 Univer Product Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/