Főoldal / Receptek / Főételek / Bakonyi pulykaragu túrós galuskával

Bakonyi pulykaragu túrós galuskával

Hozzávalók (4 főre):

1 vöröshagyma
6 evők. olaj
1 evők. pirospaprika, só
1 kisk. Univer csemege gulyáskrém vagy pörköltízesítő
1 kisk. Univer csípős Piros Arany vagy Erős Pista
1 mk. Univer fokhagymakrém
1-1 paprika és paradicsom
50 dkg csiperkegomba
2 dl tejföl
1 evők. finomliszt
0,5 dl főzőtejszín
50 dkg pulykamellfilé
1 mk. őrölt fekete bors
 
a körethez:
3 zsemle
tej
30 dkg tehéntúró
3 tojás
5-6 evők. finomliszt
2 kisk. só
fél csok. kapor
 
Elkészítés:
 
A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és lábasban, a fele olajon, kevergetve 2-3 perc alatt aranysárgára pirítjuk. A tűzről lehúzva a pirospaprikával meghintjük, majd azonnal - mielőtt a paprika megéghetne - 5 deci vizet ráöntünk. 1 kiskanál sót teszünk bele, a gulyáskrémmel, a Piros Arannyal meg a fokhagymakrémmel fűszerezzük.
A paprikát kicsumázzuk, a paradicsomok szárát kimetsszük, mindkettő húsát kis kockákra vágjuk, és a paprikás alapba szórjuk. Közepes lángon 20 percig főzzük, majd szitán áttörjük.
Közben a gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, az ízes lébe szórjuk, 8 percig főzzük. A tejfölt a liszttel és a tejszínnel simára keverjük, a gomba főzőlevéből egy keveset hozzáadunk. Így biztosan nem lesz csomós, amikor a gombához öntöttük. Kevergetve 3 percig forraljuk, ezalatt mártásszerűen besűrűsödik.
A pulykamellet lapjában kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd rostjaira merőlegesen ugyanilyen vastag csíkokra metéljük. A maradék olajat széles szájú serpenyőben 1 perc alatt megforrósítjuk, a húst beledobjuk, kevergetve, nagy lángon 3 perc alatt megpirítjuk. Ekkor fél kiskanál sóval meg 1 mokkáskanál borssal ízesítjük, még 3 percig pirítjuk, végül a paprikás gombamártásba keverjük.
A körethez a zsemlét hideg tejbe vagy vízbe áztatjuk, kifacsarjuk. A szitán áttört túrót, a tojásokat meg a lisztet hozzáadjuk, 1 kiskanálnyi sót szórunk bele, a fölaprított kaporral fűszerezzük. Ezután a maradék sóval ízesített vízbe szaggatjuk ugyanúgy, mint a hagyományos galuskát.
Ha feljött a víz tetejére, még 2 percig főzzük, végül leszűrjük. Célszerű folyó hideg víz alatt egy kissé leöblíteni, nehogy ragacsos legyen, majd 1-2 evőkanál olajjal összekeverni. Tálaláskor a gombás pulykaragu mellé halmozzuk.
 
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 823 kcal



Adatvédelmi nyilatkozat Felhasználási feltételek ©2015 Univer Product Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/