Főoldal / Receptek / Előételek / Tormás, aszpikos sonkatekercs

Tormás, aszpikos sonkatekercs

Hozzávalók (6 főre):

1 liter víz
2 húsleveskocka
1 kisk. 10%-os ételecet
6 dkg zselatinpor
30 dkg natúr krémsajt
2 evők. Univer csemege ecetes torma (egy része erős is lehet)
fél mk. só
fél mk. őrölt fekete bors
1 kisk. porcukor
1 mk. citromlé
12 szelet gépsonka
2 főtt tojás
fél csok. petrezselyem
1,5 kg kész franciasaláta

Elkészítés:

8 deci vizet a leveskockával és az ecettel ízesítve 2-3 percig forralunk. A zselatint a maradék 2 deci vízbe áztatjuk, majd a többi folyadékba öntjük. 2-3 percig kevergetve - mert a zselatin könnyen leég - forraljuk. Még 2 percig a tűzön hagyjuk, majd félrehúzva 5 percig pihentetjük. Végül ritka szövésű vászonkendőn átszűrjük.
Amíg az aszpik hűl, a krémsajtot a tormával összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk, a porcukorral és a citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük.
A sonkaszeleteket kiterítjük, egy csíkban a tormakrémet az egyik oldalukra halmozzuk, föltekerjük. Az így előkészített összes sonkatekercset akkora tűzálló tálba vagy tepsibe fektetjük egymás mellé, amekkorába pontosan belefér, majd kiszedegetjük belőle. Ez csak látszólag értelmetlen, valójában az a célja, hogy kiszámítsuk, mekkora tálba kerüljenek a tekercsek, amiben az aszpik teljesen elfedi őket.
Amikor már csak langyos az aszpik, 4-5 evőkanálnyit a tepsibe locsolunk belőle, és ide-oda mozgatva elterítjük. Akkor jó, ha az alját nagyon vékonyan bevonja.
Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.
Közben a tojásokat karikákra szeljük, majd elfelezzük. 12 szépet az aszpikra rakunk olyan távolságban, hogy majd a később rákerülő sonkatekercsek közepére kerüljenek. A tojáshoz egy-egy petrezselyemlevelet, esetleg marinált paprikacsíkot is tehetünk, majd mindegyikre egy kiskanálnyi zselatint locsolunk, és hűtőszekrénybe tesszük, hogy a díszítést „megfogja”.
Ezután hajtási oldalukkal felfelé a sonkatekercseket ügyesen a tojásokra fektetjük. A maradék aszpikot - amit, ha közben megkocsonyásodna, kissé fölmelegítünk - a sonkatekercsekre öntjük. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk. Végül a tálat fél percre meleg vízbe állítjuk, majd tartalmát deszkára borítjuk, és forró vízbe mártott késsel a tekercsek találkozásánál fölszeleteljük.
A franciasalátát egy tálra halmozzuk, egyenletesen ellapítjuk, az aszpikos sonkatekercseket rárakosgatjuk. A maradék tormakrémmel díszítjük, de salátalevelekkel, paradicsommal, petrezselyemmel még látványosabb. Ha az ízes aszpikból marad, azt kis kockákra vágva körészórhatjuk.
 
Elkészítési idő: 2 óra + amíg megdermed
Egy adag: 903 kcalAdatkezelési és adatvédelmi tájékoztató Felhasználási feltételek ©2019 Univer Product Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/