Főoldal / Receptek / Előételek / Pontykocsonya

Pontykocsonya

Hozzávalók (4 főre):

1 ponty (kb.1,5 kg)
2 kisk. só
1 mk. pirospaprika
1 mk. Univer Erős Pista vagy csípős Piros Arany
1-1 nagyobb vöröshagyma, sárgarépa és petrezselyemgyökér
1 zöldpaprika
1 paradicsom
fél csok. zellerzöld
3 gerezd fokhagyma
4 dkg zselatinpor
2 tojásfehérje
 
a díszítéshez:
paprika, paradicsom, petrezselyem

Elkészítés:

A pontyot megtisztítjuk, kifilézzük. A halhúst - miután a bőrét is lefejtettük - csíkokra vágjuk, a fele sóval, a pirospaprikával meg az Erős Pistával bedörzsöljük, és letakarva hűtőszekrénybe tesszük.
A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát fölszeleteljük, a többit negyedekbe vágjuk és lábasba szórjuk. A halcsontokat és a fejet a zellerzölddel együtt rárakjuk, majd annyi (kb. 1,2 liter) vizet öntünk rá, hogy jól ellepje. A fölaprított fokhagymával meg a só másik felével ízesítjük. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon 25-30 percig főzzük.
Közben a zselatinport 1,5 deci vízbe áztatjuk. A halalaplevet leszűrjük, a pácolt halat hozzáadjuk, 6-8 percig főzzük. A puha pontyot félrerakjuk, levét leszűrjük, fölforraljuk, megkóstoljuk, ha kell, megsózzuk, erős paprikával tüzesítjük.
Fontos: a hallevest kocsonyához egy kicsit erősebben kell fűszerezni, mert a zselatin tompítja az ízeket! A zselatint belekeverjük, és gyöngyöző forralással 5 percig főzzük. Eleinte meg-megkeverjük, mert könnyen leég.
A tojásfehérjét félig fölverjük, majd 1 deci vízzel tovább verjük. Egy kevés forró levet belemerünk, majd az egészet a hallébe öntjük. Nagyon kis lángon még 5 percig főzzük, ezalatt letisztul. 10 percig pihentetjük, hogy kissé ülepedjen, ezután a tetejéről a habot óvatosan - ne törjük! - leszedjük, majd a zselatinos hallevet tiszta konyharuhán átszűrjük.
A puha halat tányérokra (lehet őzgerinc- vagy gyűrűformába is) rakjuk, közben amennyire csak lehet, a szálkákat a puha húsból kiszedjük.
A fölszeletelt paprikával, paradicsommal, petrezselyemmel, esetleg a főtt sárgarépával díszítjük. A hallevest ráöntjük, kocsonyásodni hagyjuk.
 
Elkészítési idő: 1 óra 40 perc + dermesztés
Egy adag: 227 kcal



Adatvédelmi nyilatkozat Felhasználási feltételek ©2015 Univer Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/