Főoldal / Receptek / Előételek / Molnárka sonkával és tormakrémmel

Molnárka sonkával és tormakrémmel

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

a molnárkához:
kb. 4,5 dl tej,
4 evőkanál kristálycukor,
4 dkg élesztő,
1 kg BL–80-as fehér kenyérliszt,
2 tojás,
2 kiskanál só,
10 dkg vaj vagy sütőmargarin

a tészta nyújtásához: finomliszt,

a tepsi kikenéséhez: 2 dkg vaj vagy sütőmargarin

a tészta lekenéséhez: 1 tojás

a töltéshez: 20 vékony szelet gépsonka

a tormakrémhez:
10 dkg vaj,
2 púpozott evőkanál finomliszt (5 dkg),
4 dl tej,
1 csapott kiskanál só,
4-5 evőkanál Univer csemege reszelt torma,
őrölt fekete bors,
porcukor,
citromlé

Elkészítés:

A tejet a cukorral ízesítve meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. 2-3 evőkanál lisztet adunk hozzá, letakarjuk, meleg helyen kb. 20 perc alatt fölfuttatjuk. Ezután átöntjük egy nagy tálba.
A maradék lisztet rászórjuk, a tojásokkal, a sóval és a fölolvasztott, de nem meleg vajjal kb. 10 perc alatt bedagasztjuk. Letakarva, meleg helyen jó 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Meglisztezett gyúrólapra borítjuk, vastagabb rúddá sodorjuk, és 5 részre osztjuk. Egyenként 20-25 centis kerek lappá nyújtjuk, és 4 részre vágjuk. Fordítva tekerjük föl mint a hagyományos kiflit, azaz a csúcsuktól kifelé, a széle felé tekerjük. Szélső csücskeiket kicsit visszahajtjuk a kifli alá, amiket azután kivajazott tepsibe rakunk, és újabb 1 órán át kelesztjük. Végül a tetejüket felvert tojással lekenjük, és előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) 20-25 perc alatt megsütjük.

Amíg a tészta kel, elkészítjük a tormakrémet. Ehhez a vaj felét egy kisebb lábasban fölolvasztjuk, majd a lisztet megfuttatjuk rajta, de vigyázzunk, kicsit se piruljon meg.
A tejet ráöntjük, kevergetve sűrűre főzzük, megsózzuk, hűlni hagyjuk. Amikor kihűlt, elektromos habverővel kikeverjük, majd a maradék vajat (5 dkg) hozzáadva habosra keverjük. A reszelt tormával ízesítjük, és megkóstoljuk. Ha szükséges, egy kevés sóval, frissen reszelt tormával, őrölt fekete borssal, porcukorral és citromlével tökéletesíthetjük az ízét.

Tálaláskor a molnárkákat lapjában bevágjuk, 1-1 sonkaszeletet hajtogatunk bele, aminek a tetejére csillagcsöves habzsákból rányomjuk a tormakrémet.

Univer jó tanács:

A molnárka 2-3 nappal a készítése után is pontosan olyan, mintha frissen sült volna, ha mikrohullámú sütőben 15-20 másodperc alatt megmelegítjük.

Elkészítési idő: kb. 3 óra
Egy darab: 359 kcal
Nem könnyű elkészíteni.





Adatvédelmi nyilatkozat Felhasználási feltételek ©2015 Univer Product Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/