Főoldal / Receptek / Előételek / Kocsonyakupola

Kocsonyakupola

Hozzávalók 12 főre:

4 sertésköröm (kb. 1,7 kg),
1 sertéscsülök (kb. 1,2 kg),
kb. 80 dkg bőrös sertésfej,
kb. 40 dkg sertésbőrke,
kb. 60 dkg sertéslapocka,
6-8 petrezselyemgyökér (de nem több mint 0,8 kg),
3-4 sárgarépa,
12 gerezd fokhagyma,
2 vöröshagyma,
2-3 evőkanál só vagy ételízesítő por,
30-35 szem fekete bors,
fél-fél csokor petrezselyem és zellerzöld,
1 kiskanál Univer csípős Piros Arany vagy Erős Pista

a díszítéshez:
2-3 főtt tojás,
petrezselyem,
őrölt fekete bors,
pirospaprika

Elkészítés:

A kocsonyahúst megtisztítjuk, azaz kiskéssel lekapargatjuk, a szőrszálakat leperzseljük róla, majd a húsdarabokat alaposan megmossuk. A körmöket hosszában félbe-hasítjuk (a hátsó körmöket 3 részre kell darabolni), ehhez azonban egy remek bárdra és gyakorlatra van szükség. Ezeknek híján már a hentesnél daraboltassuk fel. Ezután megmossuk, hogy ne maradjon benne véletlenül se csontszilánk.

A petrezselyemgyökeret, a sárgarépát meg a fokhagymát megtisztítjuk, a vöröshagymát héjastól megmossuk. Mindezeket a hússal együtt egy 10 literes lábasba rakjuk. 5 liter vizet ráöntünk (a végére 4 liter marad), megsózzuk (az ételízesítőt beleszórjuk), és egész borssal, petrezselyemmel meg zellerzölddel fűszerezzük. A paprikakrémet hozzáadjuk, nagy lángon fölforraljuk, majd a keletkező gőznek ujjnyi rést hagyva, lefödjük.

Kis lángon (mert ha erősen forr, zavaros lesz) kb. 2 óra 30 percen át főzzük, de kevergetni nem szabad. Ezután 15 percig ülepedni hagyjuk, majd ritka szövésű tiszta vászonkendőn vagy gézen átszűrjük,vigyázva, nehogy a kocsonya leve összetörjön, zavaros legyen.

Amikor a kocsonyahús meg a répa kihűlt, letakarva hűtőszekrénybe tesszük. Ahhoz, hogy a leve kihűljön és megdermedjen, jóval több idő kell, ezért azt egy egész éjszakára hideg helyre állítjuk. Másnap a zsírját evőkanállal leszedjük.

A puha csülköt meg sertésfejet kicsontozzuk, és a húst fölszeleteljük. Kb. 12 széles, egyenként félliteres teáscsészében vagy 4 nagyobb, félgömb alakú tálban elosztjuk (ezek híján mélytányérba is tölthetjük, de akkor nem lesz kupola belőle). A földarabolt és kicsontozott körmöt, egy-egy darabka bőrke meg egy-két szelet sertéslapocka kíséretében ugyancsak köré rakosgatjuk. Cikkekre vágott főtt tojással, sárgarépa-karikákkal meg petrezselyemmel díszítjük. Levét addig melegítjük, amíg újra fel nem olvad, majd a poharakba (tálba) merjük. Hideg helyen addig dermesztjük, amíg újra meg nem kocsonyásodik.

Tálaláskor a tálat vagy csészéket néhány pillanatra forró vízbe állítjuk, tartalmukat tányérra borítjuk. Tetejüket őrölt borssal és pirospaprikával díszítjük. Savanyúság, ecetes torma és friss kenyér illik hozzá.

Univer jó tanács:

Ha a kocsonyalé nem dermedne meg, 3-4 zselatinlapot áztassunk hideg vízbe. Ha fölpuhult, szűrjük le, majd egy lábasban addig melegítsük, míg föl nem olvad. Óvatosan keverjük a lébe. Ha zselatinport veszünk, azt a kocsonyalében néhány percig forralni kell.

Ehhez a fogáshoz ne használjunk se vöröshagyma-, se fokhagymakrémet, mert opálossá teszi a kocsonya levét, nem lesz átlátszó.

Elkészítési idő: 2 nap, de ebből csak kb. 2 óra a munka

Egy adag: 644 kcal

Nem könnyű elkészíteni.
Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató Felhasználási feltételek ©2019 Univer Product Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/