Főoldal / Receptek / Előételek / Erdélyi zakuszka

Erdélyi zakuszka

Hozzávalók:

10 kicsi, egyenként kb. 30 dkg-os zsenge padlizsán,
kb. 35 db paradicsompaprika,
10 nagy vöröshagyma,
1 liter olaj,
1 liter sűrű (házi) paradicsomlé,
só,
egész fekete bors (lehet őrölt is),
3 babérlevél

az üvegek tetejére: olaj

Elkészítés:

A padlizsánt megsütjük és meghámozzuk. A paradicsompaprikát megmossuk, megtöröljük, kimagozzuk. A hagymát megtisztítjuk, ledaráljuk, de a darálót még nem szedjük szét, mert még kell!

Egy jó nagy edénybe, ami egy jókora bogrács is lehet, beleöntjük az olajat, majd a darált vöröshagymát közepesen erős tűzön üvegesre pároljuk rajta.

Közben ledaráljuk a paradicsompaprikát (a darálót még mindig nem kell szétszedni!), a hagymához adjuk, és kevergetve addig sütjük lassú tűzön, míg a paprika megpuhul és leve elpárolog.

A sült padlizsánt kinyomkodjuk, majd ledaráljuk – most már mehet a daráló a mosogatóba – és a hagymás paprikához keverjük. A paradicsomlevet ráöntjük, enyhén megsózzuk, a borssal és a babérlevéllel fűszerezzük. Kevergetve pár percig forraljuk, majd azon melegében fertőtlenített üvegekbe merjük. Tetejükre any-nyi – kb. fél kisujjnyi – olajat öntünk, hogy a levegő útját teljesen elzárjuk, majd az üvegeket két réteg celofánnal gondosan lekötjük (a celofánrétegek közé csipet szalicilt is lehet tenni a biztonság kedvéért).

Következik a csavaros tető, majd az üvegeket először újságpapírral tekerjük körbe, azután paplanba csomagoljuk és így hagyjuk hogy 1-2 nap alatt „kidunsztolódjon”.

Nagyon ízletes téli csemege kenyérre kenve, de grillezett húsok kísérőjeként is nagyszerű.

Elkészítési idő: 3 óra
Könnyű elkészíteni.




Adatvédelmi nyilatkozat Felhasználási feltételek ©2015 Univer Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/