Főoldal / Receptek / Előételek / Erdélyi padlizsánkrém

Erdélyi padlizsánkrém

Hozzávalók 6 főre:

5 kisebb, egyenként kb. 30 dkg-os padlizsán,
2 vöröshagyma (kb. 20 dkg),
1 csapott kiskanál só,
1 mokkáskanál őrölt fekete bors,
8-10 evőkanál Univer majonéz,
pár csepp citromlé,
egy kevés Univer mustár

Elkészítés:

A megmosott padlizsánokat letörölgetjük, kocsányostól rostélyra fektetjük és izzó, de nem túl forró faszénparázs fölött, többször megforgatva kb. 30 perc alatt megsütjük. Az sem baj, ha egy kicsit megég. Ha nagyobbak a padlizsánok, akkor lapjában félbevágva, vagy akár fölszeletelve is megsüthetjük, de akkor ennek megfelelően kevesebb sütési idővel kalkuláljunk.

A sült padlizsánokat ezután egy zacskóba vagy lábasba rakjuk és lefedjük. 15 percig hagyjuk, hogy a keletkező gőzben összeessen, így könnyebb megtisztítani (meghámozni).

Ezután levét kinyomkodjuk, majd húsát nagyon apróra vágjuk vagy ledaráljuk. A lereszelt vöröshagymával, a sóval, a borssal és a majonézzel összekeverjük. Végül egy kevés citromlével és mustárral kellemesen pikánsra ízesítjük. Jól behűtve, puha kenyérre vagy pirítósra kenve kínáljuk.

Univer jó tanács:

Az eredeti recept szerint a sült padlizsán levét kinyomkodjuk – pedig kár érte, mert nagyon finom. Ráadásul mire kihűl, szinte olajsűrűségű lesz, így nemcsak ízesíti, de egy kicsit kocsonyásítja is a kész krémet. Érdemes tehát kipróbálni úgy is, hogy nem nyomkodjuk ki!
A megsütött, ledarált padlizsánt kis műanyag tálkákban lefagyaszthatjuk, így télen bármikor frissen készíthetjük belőle a krémet.

Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag (kenyér nélkül): kb. 280 kcal
Könnyű elkészíteni.




Adatvédelmi nyilatkozat Felhasználási feltételek ©2015 Univer Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/