Főoldal / Receptek / Desszertek / Zabos almáslepény

Zabos almáslepény

Hozzávalók kb. 24 szelet:

3-4 evőkanál szójagranulátum,
1,6 kg alma,
10 dkg vaj vagy sütőmargarin,
25-25 dkg zabpehely és zabkorpa,
2 citrom reszelt héja,
1 csomag vaníliáscukor,
1-1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg és gyömbér,
6-7 evőkanál Kecskeméti Bodzalekvár,
4-4 evőkanál mazsola és dió (mogyoró vagy mandula)

a tepsi kikenéséhez: diónyi vaj vagy sütőmargarin

Elkészítés:

A szójagranulátumot 15-20 percre kb. 2 deci meleg vízben áztatjuk. Ezalatt az almát megmossuk, kétharmadát héjastól lereszeljük, a többit kockákra vágjuk.

A vajat a zabpehellyel és a zabkorpával összekeverjük. A felpuhult, levétől kinyomkodott szójagranulátumot meg a reszelt almát (ezt nem kell kinyomkodni, sőt az a jó, ha minél levesesebb) hozzáadjuk, majd az egyik citrom reszelt héjával és a vaníliás cukorral ízesítjük. Egyenletesen enyhén kikent nagy tepsibe nyomkodjuk.

A kockákra vágott almát a másik citrom reszelt héjával, a szegfűszeggel és a gyömbérrel ízesítjük. A zabpelyhes tésztára szórjuk, egy kicsit bele is nyomkodjuk, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb.30 percig sütjük.

Ekkor a lekvárral megkenjük, a mazsolával meg a durvára vágott dióval meghintjük és a sütőbe visszatolva további 5-8 percig sütjük. 6x4 cm-es szeletekre vágjuk.

Univer jó tanács:

Készülhet csak zabpehellyel vagy csak zabkorpával is. Ha az alma nem elég leveses, kb.1,5 deci rostos almalevet is adjunk hozzá, nehogy kiszáradjon.

Elkészítési idő: 1 óra 10 perc
Egy szelet: 182 kcal
Könnyű elkészíteni.




Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató Felhasználási feltételek ©2019 Univer Product Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/