Főoldal / Receptek / Desszertek / Rizses kocka

Rizses kocka

Hozzávalók 8 szelet:

3 tojásból készített piskótatészta,
vaj vagy sütőmargarin,
finomliszt,
15 dkg (kb. 1,5 dl) fényezetlen „A” rizs,
5 dl tej,
csipetnyi só,
2 csomag vaníliás cukor,
3 dkg vaj vagy sütőmargarin,
5 evőkanál kristálycukor (méz is lehet),
1 púpozott evőkanál zselatinpor,
4 dl habtejszín,
4-5 evőkanál Kecskeméti Szamócalekvár

a díszítéshez: tejszínhab

Elkészítés:

A hagyományos módon elkészített piskótatésztát egy kikent, belisztezett, kb. 20x30 centis tepsibe simítjuk, közepesen forró sütőben kb. 12 perc alatt megsütjük.

A rizst átválogatjuk, megmossuk, majd 2 deci forrásban lévő hideg vízbe szórjuk. Lefödve, kis lángon addig főzzük, míg leve el nem párolog. Ekkor ráöntjük az időközben fölforralt tejet, csipetnyit sózzuk, a vaníliás cukrot meg a vajat (margarint) beledobjuk.

Amint újra forr, kis lángra állítjuk, lefödve kb. 10 percig pároljuk. A tűzről lehúzzuk, a cukorral ízesítjük, majd a fedő alá egy duplán hajtogatott konyharuhát teszünk, és a rizst így hagyjuk kihűlni. Ezalatt a gőzben teljesen megpuhul.

A zselatint 1 deci tejszínben kevergetve addig melegítjük, míg fel nem oldódik benne, kissé hűlni hagyjuk. A többi tejszínt kemény habbá verjük, és először a rizst, majd az olvasztott zselatint keverjük bele.

A tepsiben lévő piskótát a meglangyosított lekvárral megkenjük, majd a tejszínes rizst rásimítjuk. Hűtőszekrényben dermesztjük egy éjjelen át. Tálaláskor forró vízbe mártott késsel kockákra vágjuk. Tejszínhabbal díszítjük, de tehetünk rá gyümölcsdarabkákat vagy reszelt csokoládét is.

Elkészítési idő: 1 óra 20 perc + dermesztés
Egy szelet: 457 kcal
Nem nehéz elkészíteni, de gyakorlat kell hozzá.




Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató Felhasználási feltételek ©2019 Univer Product Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/