Főoldal / Receptek / Desszertek / Morvai kalácsok

Morvai kalácsok

Hozzávalók kb. 30 db:

a tésztához:

kb. 7,5 dl tej,
4 dkg élesztő,
8 dkg kristálycukor,
1 kg finomliszt (még jobb, ha a fele rétesliszt),
12 dkg vaj vagy sütőmargarin,
1 kiskanál só,
1 citrom vagy narancs reszelt héja,
1-2 tojássárgája

a nyújtáshoz: finomliszt

a töltelékhez:

50 dkg tehéntúró,
2-3 evőkanál kristálycukor,
1 citrom reszelt héja

a tepsi kikenéséhez: vaj vagy sütőmargarin
a lekenéshez: 6-8 dkg vaj vagy sütőmargarin

a tetejükre:

kb. 30 kiskanál Kecskeméti Meggylekvár (kb.40 dkg),
4 evőkanál finomliszt,
6 dkg vaj vagy sütőmargarin,
3 evőkanál kristálycukor

Elkészítés:

A tésztához való tejet meglangyosítjuk, 1 decit kimerünk belőle, az élesztőt belemorzsoljuk, egy kevés cukrot hozzáadunk, kb 15 perc alatt fölfuttatjuk.

A lisztet egy tálba tesszük, és a fölfuttatott élesztővel, a maradék tejjel és cukorral, a langyosra olvasztott vajjal (margarinnal), megsózva, a citromhéjjal ízesítve 6-8 perc intenzív dagasztással hólyagosra kidolgozzuk. Akkor jó, amikor az edény faláról elválik. Nem kell megijedni attól, hogy a tészta eleinte csak egy ragacsos massza, addig kell dagasztani, amíg jó nem lesz. Végül a tojások sárgáját is beledolgozzuk. Konyharuhával letakarva, langyos helyen 50 percen át kelesztjük.

Ezután meglisztezett gyúrólapra borítjuk, és kb. 60x45 cm nagyságúra ellapítjuk. 6x5 részre, azaz 30 négyzetre vágjuk. A túrót a cukorral és a reszelt citromhéjjal összekeverjük, majd a tészták közepére morzsoljuk. Kb. 1 evőkanálnyi jut minden darabra. Négy sarkát a töltelékre hajtjuk, majd kikent nagy tepsibe rakjuk úgy, hogy a hajtások alulra kerüljenek. Olvasztott vajjal (margarinnal) a tetejüket és az oldalukat is körbekenjük.

Amikor mindegyikkel kész vagyunk, ujjunkkal a közepüket benyomjuk, és a mélyedésbe 1-1 kiskanálnyi lekvárt rakunk. A lisztet a vajjal (margarinnal) és a cukorral elmorzsoljuk, a kis kalácsokra szórjuk.

Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180°C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 30 percig sütjük.

Elkészítési idő: 2 óra
Egy darab: 275 kcal
Könnyű elkészíteni, de gyakorlat kell hozzá.




Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató Felhasználási feltételek ©2019 Univer Product Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/