Főoldal / Receptek / Desszertek / Ferdinánd tekercs

Ferdinánd tekercs

Hozzávalók (kb. 12 darab):

2 dkg élesztő,
2,5 dl tej,
2 csapott evőkanál kristálycukor,
csipetnyi só,
40 dkg finomliszt,
3 tojássárgája

a töltelékhez:
15 dkg vaj,
15 dkg kristálycukor,
1 csomag vaníliás cukor

a nyújtáshoz: finomliszt

a lábas vagy tűzálló tál kikenéséhez: vaj, kristálycukor

a tészták körbekenéséhez: 5 dkg vaj

a locsoláshoz:
1 csomag vaníliás cukor,
1-2 evőkanál kristálycukor,
1,5 dl zsíros tejszín

Elkészítés:

A tésztához az élesztőt a meglangyosított tejbe morzsoljuk, s meleg helyen 10 perc alatt fölfuttatjuk. Ezután a cukrot meg a sót beleszórjuk, majd egy tálba öntjük, és a liszttel meg a tojások sárgájával inkább lágy, mint kemény, amolyan fánktésztává gyúrjuk-dagasztjuk. Aki szereti, a tésztába reszelt citromhéjat vagy mazsolát is beledolgozhat. Letakarva, meleg helyen kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a puha (szobahőmérsékletű) vajat először magában, majd a kétféle cukorral keverjük habosra. A megkelt tésztát enyhén belisztezett gyúrólapon kisujjnyi vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk, a cukros vajjal egyenletesen megkenjük.

Ezután felcsavarjuk, majd belisztezett késsel 2,5-3 centi vastagon fölszeleteljük. Két közepes vagy egy nagyobb lábast, tűzálló tálat vagy hagyományos tortaformát jól kivajazunk, cukorral behintünk, majd a tésztatekercseket (nekünk 14 darab lett) nem túl szorosan belerakosgatjuk úgy, hogy oldalukat egy kevés olvasztott vajjal kenjük körbe. Így könnyen szétszedhetőek sütés után.

Meleg helyen 1-1,5 órán át kelesztjük, azután előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 20 percig sütjük. Ekkor a vaníliás cukorral és a cukorral édesített tejszín felével meglocsoljuk-kenjük, és további 15-18 percig sütjük, közben a locsolást még egyszer megismételjük. Még forrón tálra borítjuk, mert ha kihűlt, beleragad a megdermedt cukormáz miatt.

Univer jó tanács:

Ha tortaformában sütjük, azt érdemes alufóliával kívülről alaposan körbeburkolni, mert sütés közben a fölolvadó vaj a legkisebb résen is kifolyhat belőle a sütőtérbe.

Elkészítési idő: bő 3 óra
Egy darab: 387 kcal
Közepesen nehéz elkészíteni




Adatvédelmi nyilatkozat Felhasználási feltételek ©2015 Univer Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/