Főoldal / Receptek / Desszertek / Fagylaltos banán paprikazselével megbolondítva

Fagylaltos banán paprikazselével megbolondítva

Hozzávalók 4 főre:

a paprikazseléhez:

50 dkg friss erős paprika (eredetileg jalapeno),
6 evőkanál ribiszkedzsem,
6 evőkanál méz,
2 evőkanál almaecet

a desszerthez:

8 dkg vaj,
1 evőkanál barna cukor,
4 banán,
2 evőkanál paprikazselé,
3 evőkanál sötét rum,
4-8 gombóc vaníliafagylalt,
csokoládéöntet (ez el is maradhat)

Elkészítés:

Először a paprikazselét készítjük el. A paprikákat letörölgetjük, majd sütőben, nagy lánggal (kb. 220 °C), kb. 15 perc alatt megpirítjuk, de vigyázzunk, ne égjen meg. Ezután magházát kivágjuk (a bőrét is lehúzhatjuk), átrakjuk egy lábasba, és annyi forró vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Kis lángon addig – kb. 20 percig – főzzük tovább, míg leve el nem párolog. Ekkor a dzsemmel és a mézzel édesítjük, az almaecettel kellemesen pikánsra ízesítjük, 2 percig forraljuk, a tűzről lehúzzuk.

Egy kicsit hűlni hagyjuk, majd merülőmixerrel pépesítjük. Megforrósítjuk, 2 evőkanálnyit félreteszünk belőle a desszerthez, a többit fertőtlenített kis üvegekbe töltjük, lezárjuk, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és a cukrot megfuttatjuk rajta. A meghámozott banánt karikákra vágjuk, a cukros vajra dobjuk, pár perc alatt megforgatjuk, de vigyázzunk, nehogy összetörjön. A paprikazselével ízesítjük, a rummal meglocsoljuk, a tűzről azonnal lehúzzuk.

Ezt a pikáns banánt 4 tányéron elosztjuk, 1-2 gombóc vaníliafagylaltot rakunk rá, és ha fokozni akarjuk az ízkavalkádot, akkor egy kevés csokiöntettel is meglocsoljuk.

Elkészítési idő: 30 perc + a zselé készítése
Egy darab: 598 kcal
Könnyű elkészíteni.




Adatvédelmi nyilatkozat Felhasználási feltételek ©2015 Univer Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/