

Epres, mascarponés kosárkák
Hozzávalók (54 db):
a tésztához:
50 dkg finomliszt,
25 dkg vaj vagy sütőmargarin,
fél csomag sütőpor,
10 dkg porcukor,
2 tojássárgája,
2 evőkanál tejföl
a nyújtáshoz: finomliszt
a formák kikenéséhez: vaj
a töltelékhez:
1 üveg (300 gramm) Kecskeméti szamócalekvár,
30 dkg mascarpone sajt,
fél citrom,
kb. 2 evőkanál porcukor,
54 kicsi vagy 27 nagy szem eper
Elkészítés:
A tésztához a lisztet a vajjal vagy margarinnal és a sütőporral elmorzsoljuk, majd a porcukorral, a tojások sárgájával és a tejföllel összedolgozzuk. Lisztezett gyúrólapon hosszúkás hengerré formáljuk,azután 6 egyenlő darabra vágjuk.
Egyenként 3-4 milliméter vékonyságúra kinyújtjuk, 9 részre szabjuk. Kis kosár-formákat kikenünk, a tésztával kibéleljük. Villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 12-15 percig sütjük. Amikor kihűltek, a kis tésztakosarak mindegyikébe 1-1 kiskanálnyi lekvárt töltünk, és a kosárkák belső falára is felkenjük.
A mascarpone sajtot a citrom kifacsart levével és a porcukorral kellemesen pikánsra ízesítjük, és a kosarakba kanalazunk belőle kb. 1-1 kiskanálnyit. Az epret megmossuk, kicsumázzuk, a szemeket félbevágva a kosarakra (a krémre) rakjuk.
Univer jó tanács:
Ha nem tudjuk egyszerre megsütni a kosarakat – például mert nincs elegendő formánk – akkor sincs baj, legfeljebb tovább tart. A tésztából mindig csak egyet nyújtsunk ki, és
vágjunk fel, a többit letakarva a gyúrólapon hagyhatjuk. A tölteléket pedig tegyük hűtőszekrénybe, és csak akkor vegyük ki, amikor éppen kell.
Elkészítési idő: 2 óra
Egy darab: 126 kcal
Közepesen nehéz elkészíteni