Főoldal / Receptek / Desszertek / Epres charlotte

Epres charlotte

Hozzávalók (8 főre):

a piskótához:
6 tojás,
6 evőkanál kristálycukor,
6 evőkanál finomliszt,
1 csomag sütőpor

a szóráshoz: 1-2 evőkanál porcukor

a töltéshez: egy üveg (280 gramm) Kecskeméti szamócalekvár

a töltelékhez:
40 dkg eper,
3 evőkanál kristálycukor,
2 dkg zselatinpor,
1 csomag vaníliás cukor,
3 dl habtejszín

Elkészítés:

A piskótához a tojások sárgáját a fele cukorral elektromos habverővel kb. 3 perc alatt krémesre fölverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is beledolgozzuk. Egyharmadát a cukros tojássárgájára tesszük, a liszt egyharmadát rászitáljuk, könnyed mozdulatokkal összeforgatjuk. A maradék cukros tojássárgáját és lisztet ugyanígy, két részletbe beledolgozzuk.

Egy nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk, a tésztát egyenletesen elsimítjuk rajta. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 20 perc alatt megsütjük. A sütőből kivesszük, tetejére porcukrot szitálunk. A sütőpapír segítségével egy mozdulattal átfordítjuk, majd a sütő-papírt lehúzzuk róla. A piskótát azon melegében föltekerjük, és egy tiszta konyharuhába vagy a lefejtett sütőpapírba bugyolálva hűlni hagyjuk.

A szamócalekvárt egyenletesen a kihengergetett tésztára kenjük, amit szorosan újra föltekerünk, s a hűtőszekrénybe tesszük, hogy egy kicsit megdermedjen, így könnyebb szeletelni.

A töltelékhez való epret megmossuk, lecsumázzuk, földaraboljuk, majd acukorral turmixoljuk. Felét egy kisebb lábasba öntjük, a zselatinport és a vaníliás cukrot beleszórjuk, és kevergetve addig melegítjük, míg a zselatin elolvad benne. A tűzről levéve 10 percig hűlni hagyjuk. Amikor már csak langyos, először a maradék eperpürét keverjük hozzá, majd a kemény habbá vert tejszínt forgatjuk bele.

Közben a lekváros piskótatekercset ujjnyi vastagon fölszeleteljük. Egy kb. 2 literes űrtartalmú, félgömb alakú tálat folpackkal kibélelünk. A piskótával belülről „körbefalazzuk”, az eperkrémet egyenletesen belesimítjuk. A maradék piskótát a tetejére rakjuk, egy kicsit a krémbe is nyomkodjuk. Letakarva néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen.

Tálaláskor a süteményt egy vágódeszkára borítjuk, és miután a folpackot lehúztuk róla, cikkekre vágjuk. Díszítésképpen tehetünk hozzá friss epret, tejszínhabot és menta- vagy citromfűlevelet is.

Elkészítési idő: 1 óra + dermesztés
Egy szelet: 625 kcal
Közepesen nehéz elkészíteni




Adatvédelmi nyilatkozat Felhasználási feltételek ©2015 Univer Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/