Főoldal / Receptek / Desszertek / Diós vagy mákos bögretészta

Diós vagy mákos bögretészta

Hozzávalók 12 szelet:

10 dkg vaj vagy sütőmargarin,
1 bögre (3 dl) kristálycukor,
2 tojás,
1 bögre (3 dl=12-13 dkg) őrölt mák vagy darált dió,
1 bögre (3 dl) finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet),
1 bögre (3 dl) tej,
1 csomag (12 g) sütőpor,
1 mokkáskanál őrölt fahéj

a tepsi kikenéséhez: vaj vagy sütőmargarin, finomliszt
a töltéshez: kb. 20 dkg Kecskeméti Sárgabarcklekvár
tetejére: vaníliás porcukor


Elkészítés:

A puha (szobahőmérsékletű) vajat (margarint) először magában, majd a cukorral keverjük habosra. Egyenként a tojásokat beledolgozzuk, azután sorban a többi hozzávalót is belekeverjük.

Egy kb. 20x30 centis, magas falu tepsit kikenünk, belisztezünk, majd a masszával megtöltjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 25 percig sütjük. Akkor jó, ha a beleszúrt tűre nem ragad rá a massza.

Megvárjuk amíg kihűl, vágódeszkára borítjuk és hosszában kettévágjuk. Az egyiket lekvárral megkenjük, a másik lapot ráillesztjük. Az is jó megoldás, ha a tésztát lapjában vágjuk ketté, úgy töltjük meg a lekvárral. 1-2 órán át várunk, hogy a tészta a lekvárt kissé magába szívja, majd fölszeleteljük. Vaníliás porcukorral meghintve, kockákra vágva tálaljuk. Jó tanács: Mindkét tésztát maréknyi mazsolával is gazdagíthatjuk, és reszelt citrom-, meg narancshéjjal is ízesíthetjük

Elkészítési idő: 1 óra + amíg hűl és pihen
Egy szelet: 377 kcal
Nagyon könnyű elkészíteni.




Adatvédelmi nyilatkozat Felhasználási feltételek ©2015 Univer Product Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/