Főoldal / Receptek / Desszertek / Citromos lepény

Citromos lepény

Hozzávalók (12 szelet):

a tésztához:
20 dkg finomliszt,
3 dkg kristálycukor,
16 dkg vaj vagy sütőmargarin,
1-2 evőkanál hideg víz

a forma kikenéséhez:
2 dkg vaj vagy sütőmargarin

a citromos krémhez:
4 tojás,
10 dkg kristálycukor,
2 dl főzőtejszín,
2 citrom reszelt héja,
12 evőkanál frissen facsart citromlé

Elkészítés:

A tésztához a lisztet a cukorral összeforgatjuk, a hideg vajjal/margarinnal elmorzsoljuk, majd annyi hideg vízzel dolgozzuk össze, amennyivel összeáll. Folpackba csomagoljuk, és hűtőszekrényben pihentetjük kb. 30 percen át; de elkészíthetjük a sütést megelőző éjszaka is.

Egy alacsony peremű, kb. 24 centi átmérőjű tortaformát (lehet hagyományos kapcsos tortaforma is) vajjal/margarinnal kikenünk, majd a tésztát belenyomkodjuk úgy, hogy egy kis pereme is legyen (előtte egy kicsit kinyújthatjuk, így könnyebb vele dolgozni). Villával néhány helyen megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb.15 perc alatt elősütjük.

Ezalatt a töltelékhez a tojásokat a cukorral jó habosra keverjük, ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 3-4 perc; majd a tejszínt hozzáadva még fél percig keverjük. Először a jól megmosott citromok héját reszeljük bele, majd apránként (kanalanként) beledolgozzuk a citromlevet is.

Az elősütött tésztára öntjük, és a sütőbe visszatoljuk 20-25 percre. A formában hagyjuk kihűlni, csak azután szeleteljük fel.

Elkészítési idő: 1 óra 20perc
Egy adag: 338 kcal
Közepesen nehéz elkészíteni.




Adatvédelmi nyilatkozat Felhasználási feltételek ©2015 Univer Product Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/