Főoldal / Receptek / Desszertek / Bécsi krémes

Bécsi krémes

Hozzávalók (12 db):

50 dkg leveles tészta (fagyasztott is lehet)

a nyújtáshoz: finomliszt

a lekenéshez: 15 dkg Kecskeméti meggylekvár

a mázhoz:
12 dkg porcukor,
1 evőkanál citromlé,
1 tojásfehérje,
6 dkg étcsokoládé

a krémhez:
4 tojás + 1 tojássárgája,
12 dkg kristálycukor,
2,5 dl főzőtejszín,
5 dl tej,
10 dkg étkezési kukorica-keményítő,
1 vaníliarúd (olcsóbb, ha 1 csomag vaníliás cukor)

Elkészítés:

A tésztát – ha fagyasztottat használunk, szobahőmérsékleten fölengedjük – meglisztezett gyúrólapon 2, egyenként 21x42 centis lapra nyújtjuk, pontosabban egy kicsit nagyobbra, mert sütés közben összeugrik. Valószínűleg keveseknek van akkora tepsijük, hogy ez a tészta akár a hátoldalán is elférjen, így tökéletes megoldás az is, ha a sütőrácsot duplán körbetakarjuk alufóliával, a kezünkről egy kevés vízzel megspricceljük, és erre fektetjük rá mindkét tésztát. Villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) szűk 15 percig sütjük.

Mindkét lap hosszanti oldalából recés késsel levágunk egy 14 centis csíkot, és félretesszük. Tehát 2 darab 14x42 centis és 2 darab 7x42 centis lapnak kell lennie.A 14x42 centis lapokat a meggylekvárral megkenjük, szikkadni hagyjuk.

A mázhoz a porcukrot a citromlével és a tojásfehérjével 5-6 percig keverjük, ezalatt a cukor elolvad benne, és jó sűrű lesz. Egyenletesen a szebbik lapra kenjük-simítjuk. Hosszában néhány vékony csíkban olvasztott csokoládét csurgatunk rá, amit fogvájóval áthúzogatunk – hasonlóan, mint az Esterházy-torta tetejénél –, majd száradni, dermedni hagyjuk.

A krémhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a fele cukrot is hozzáadjuk. A tejszínt 3 deci tejjel fölforraljuk. A maradék 2 deci tejet a maradék cukorral, a tojások sárgájával, a keményítővel és a felhasított vaníliarúd kikapart belsejével simára keverjük. A forró tejes-tejszínhez öntjük, kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük. A tűzről lehúzva a cukros tojáshabot azonnal belekeverjük.

A csupasz tésztalapot tepsire tesszük, és a langyos tejszínes krém felét rákenjük. A vékony (7x42 centis) tésztacsíkokat ráfektetjük, a krém másik felét rásimítjuk. A mázzal bevont tésztalapot forró vízbe mártogatott késsel 7x7 centis lapocskára vágjuk, a krém tetejére csúsztatjuk, és 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen. Tálaláskor forró vízbe mártott recés késsel az előre fölvágott tetők mentén fölszeleteljük.

Elkészítési idő: 2 óra + dermesztés
Egy darab: 508 kcal
Közepesen nehéz elkészíteni




Adatvédelmi nyilatkozat Felhasználási feltételek ©2015 Univer Product Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/