Főoldal / Receptek / Desszertek / Bálint-napi szívecskék

Bálint-napi szívecskék

Hozzávalók 50 db:

2,5 dl tej,
10 dkg vaj vagy sütőmargarin,
2 dkg élesztő (7 gramm szárított élesztő is lehet),
12,5 dkg kristálycukor,
50 dkg finomliszt,
csipetnyi só,
1 csomag vaníliás cukor,
2 tojás

a nyújtáshoz: finomliszt
a tepsi és a szívecskék lekenéséhez: 3-4 dkg vaj vagy sütőmargarin
a díszítéshez: porcukor
a tálaláshoz: Kecskeméti Szamócalekvár


Elkészítés:

A tejet megmelegítjük, a vajat vagy margarint belerakjuk, és hagyjuk, hogy fölolvadjon benne. Amikor már csak langyos, az élesztőt belemorzsoljuk. (Ha túl meleg a tej, „bedöglik” tőle az élesztő, s nem kell meg a tészta!) 1 evőkanálnyi cukrot is belekeverünk, és meleg helyen 10-15 perc alatt fölfuttatjuk.

A lisztet egy tálba szitáljuk, a maradék cukorral, a sóval és a vaníliás cukorral összeforgatjuk. A közepét kimélyítjük, a tojásokat beleütjük. A tejes élesztőt is beleöntjük, és 5-6 perc alatt bedagasztjuk. Akkor jó, ha lágy, a fánktésztához hasonló állagú lesz. Letakarva, meleg helyen 45-50 perc alatt a duplájára kelesztjük.

Ezután erősebben meglisztezett gyúrólapra borítjuk, ujjnyi vastagságúra ellapítjuk, és egy 5-6 cm átmérőjű szív alakú kiszúróval kiszaggatjuk. Margarinnal kikent vagy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe rakjuk és kb.20 percig pihentetjük, hogy egy kicsit megkeljen.

Végül olvasztott margarinnal lekenjük, és előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 175 °C) kb.20 percig sütjük. Langyosan, porcukorral behintve, lekvár kíséretébe tálaljuk. Frissen sütve finom igazán, másnapra már kicsit száraz.

Elkészítési idő: 2 óra
Egy darab: 73 kcal
Könnyű elkészíteni.




Adatvédelmi nyilatkozat Felhasználási feltételek ©2015 Univer Product Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/