Főoldal / Receptek / Desszertek / Bagolyszem

Bagolyszem

Hozzávalók (kb. 40 szelet):

2,5 dkg (fél csomag) élesztő,
0,5 dl tej, 1 evőkanál kristálycukor,
35 dkg finomliszt,
csipetnyi só,
20 dkg vaj vagy sütőmargarin,
3 tojássárgája

a dióhabhoz:

3 tojásfehérje,
15 dkg kristálycukor,
15 dkg darált dió

a tészta nyújtásához: finomliszt

a töltéshez: 1 üveg (300 gramm) Kecskeméti meggylekvár, 1 kis üveg magozott meggybefőtt

a lekenéshez: 1 tojás

Elkészítés:

Az élesztőt egy pohárba morzsoljuk, a langyos tejet ráöntjük. A cukrot hozzáadjuk, s várunk 10-15 percet, hogy az élesztő fölfuthasson. A lisztet a sóval összeforgatjuk, a margarinnal elmorzsoljuk, majd a tojássárgájával és a tejes élesztővel összegyúrjuk. Figyelem! – az élesztő ellenére olyannak kell lennie, mint egy omlós tészta, semmiképpen sem kelt tészta. Két egyenlő részre osztjuk, és letakarva, meleg helyen 15-20 percig pihentetjük.

Közben a dióhabhoz a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé először a cukrot, azután a diót adjuk apránként hozzá.

Az egyik tésztacipót enyhén meglisztezett sütőpapíron 22x35 centis téglalappá nyújtjuk. Hosszabbik oldalát alul is, felül is, a tészta szélétől jó ujjnyira lekvárral végig megkenjük, pontosabban kiskanállal végighalmozzuk rajta, és meggyel végigrakjuk. Balról is, jobbról is kb. ujjnyit visszahajtunk a tésztából, nehogy sütés közben kifolyjon belőle a lekvár. Ezután alul is, fölül is ráhajtjuk a tésztát a töltelékre, és befelé, a közepe felé tekerjük mindkettőt úgy, hogy középen jó ujjnyi csík szabadon maradjon (a két tekercs ne érjen össze középen). A sütőpapírról óvatosan átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire, de az is jó, ha levágjuk a sütőpapírt, és vele együtt emeljük tepsire a tésztát. Hosszában középre, a szabadon hagyott részre egyharmadnyi dióhabot simítunk, majd a tésztát a felvert tojással lekenjük. Ugyanígy készítjük el a másik tekercset is.

Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 22-25 perc alatt megsütjük. Ujjnyi vastag szeletekre vágva, langyosan vagy hidegen tálaljuk.

Elkészítési idő: 1 óra 10 perc
Egy szelet: 143 kcal
Közepesen nehéz elkészíteni
Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató Felhasználási feltételek ©2019 Univer Product Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/