Főoldal / Receptek / Desszertek / Aszalt szilvás, mákos-diós kocka

Aszalt szilvás, mákos-diós kocka

Hozzávalók (kb. 25 szelet):

30 dkg kristálycukor,
4 tojás,
1 nagyobb citrom,
2 kis doboz (2x150 gramm) tejföl,
1 csomag sütőpor,
40 dkg finomliszt (egészségesebb, ha a fele teljes őrlésű liszt),
15-15 dkg darált mák és dió,
2 dl tej,
20 dkg magozott, puha aszalt szilva

a tepsi kikenéséhez: 2 dkg vaj, kb. 2 evőkanál zsemlemorzsa

a tetejére: fél üveg Kecskeméti erdeigyümölcs-lekvár vagy sárgabaracklekvár

Elkészítés:

A cukrot egy tálba szórjuk, a tojások sárgáját ráütjük. Az alaposan megmosott citrom sárga héját ráreszeljük, és elektromos habverővel 3 percig habosítjuk. Hozzáadjuk a tejfölt, további 2-3 percig habosítjuk. A sütőporral összeforgatott lisztet hozzákeverjük, majd a masszát kettéosztjuk. Az egyikbe a diót, a másikba a mákot szórjuk, 1-1 deci tejjel hígítjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük,kettéosztva az előzőekbe forgatjuk.

Egy közepes méretű (20x35 centis) tepsit kivajazunk, morzsával behintjük, a diós keveréket belesimítjuk. A magozott puha aszalt szilvát félbevágva rárakjuk. A mákos masszához teszünk még 1-2 evőkanál tejet, hogy úgy tudjuk rákenni az előzőekre, hogy ne keveredjen a diós résszel.

Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 25 percig sütjük. Langyosan vagy hidegen kockákra vágjuk, s a tetejükre a kikevert lekvárt locsoljuk, úgy tálaljuk.

Elkészítési idő: 1 óra
Egy szelet: 262 kcal
Könnyű elkészíteni




Adatvédelmi nyilatkozat Felhasználási feltételek ©2015 Univer Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/